"СХИЗМАТИ МОСКОВСЬКІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"СХИЗМАТИ МОСКОВСЬКІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Секта Московіан (донедавна відома як РПЦ) розірвала євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархатом. Відтепер віряне секти Московіан (донедавна відомої як РПЦ) не можуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату, а священики обох патріархатів не можуть здійснювати спільних богослужінь. По-факту, секта Московіан (донедавна відома як РПЦ) сама себе об’явила схизматами, тобто розкольниками. Так, секта Московіан (донедавна відома як РПЦ) може скільки завгодно заявляти, що саме вона – носій істинного православ’я, але правомочності такі заяви матимуть не більше ніж гучний галас компанії бомжів. Центр Вселенського патріархату – Фанар у Стамбулі. І звідти на потуги секти Московіан (донедавна відомої як РПЦ) поглядають не інакше як на забаганки дурників – не більше.

Оцініть самі. Утворення, яке ніколи не мало томосу Вселенського патріарха (тобто не є церквою) і яке з втратою Київської метрополії втрачає право називатися «Руською», тепер ще й заявило що воно – не православне, бо не можна бути православним і ігнорувати рішення Вселенського патріарха. Або – або. Що це означає?

А означає це що секта Московіан (донедавна відома як РПЦ) ініціювала в світовому православ’ї схизму (розкол), рівної якій не було від розділення Християнської церкви на Католицьку і православну, і від відходу від Католицької церкви церков-протестантів. Їздити на гору Афон для російських чиновників відтепер – не можна з політичних та іміджевих причин водночас. Приходи РПЦ у Західній Європі та Америці опиняться в повній ізоляції. Той факт що РПЦ не має томосу та ще відтепер – схизмати, відторгне на Заході від РПЦ чимало вірян, позбавлених регулярного «інформдопингу» від Кисельов-ТБ. А далі – цікавіше.

Маю я знайомого, який навіть побувавши на вельми гарячій ділянці АТО, донедавна регулярно відвідував церкву УПЦ-МП. Чому? Бо людина істинно і щиро вірує. І для людини благодать Божа – не пустий звук. А відповідно, людині було стрьомно ходити до неканонічного храму – гріх, позаяк. Так – попи в погонах, так – церква неправедна, але ж – канонічна і православна (тобто – істинна). Розповідаю я це до того, що нещодавно цей мій знайомий признався, що перестав ходити до храму щойно як дізнався що РПЦ ніколи не мала томосу, а зараз – чекає допоки томос отримає Українська помісна церква аби почати ходити до її храмів. Чому? Бо УПЦ-МП, як філія РПЦ відтепер неканонічна, а Українська Помісна церква стане повністю канонічним носієм Божої благодаті.

Вам смішно чути таке у 21-му ст.? Це ваші проблеми. А для людей релігійних це все – дуже серйозно і аж ніяк не предмет для жартів. Релігійність людини – матерія настільки ж тонка й тендітна як любов, за такі матерії люди ще й досі готові життям жертвувати. До таких матерій ставитися треба цілковито всерйоз.

Поява Української Помісної церкви з томосом і зв’язком зі Вселенським патріархом з одного боку, і секта Московіан (донедавна відома як РПЦ) без томосна і схизматська, перед мільйонами істинно-віруючих поставлять дуже серйозне питання – з ким їм бути? І вже повірте, одні оберуть свій шлях свідомо, а інші дійдуть до висновку, що поточні невдачі (яких у територій контрольованих сектою Московіан все більше) – покарання неба за гріх схизми. І отут відкриваються вельми широкі перспективи.

Відміною Синодального листа 1686 р. про перепорядкування Московському патріарху Київської метрополії, Вселенський патріарх по факту заявив, що території сучасною Білорусії, частково Польщі (Холмська та Перемишльська єпархії) та Росії (Смоленська та Брянська єпархії) усе ще канонічні терени Київської метрополії. А це – вже підстава для переходу тамтешніх громад від схизматів до канонічної православної церкви (тобто - Української) у майбутньому.

Звісно, зараз про це говорити зарано. Але час тече. Поява на території Білорусі релігійних громад, які визнаватимуть канонічну церкву, а не схизматів – справа часу (існують же громади Українських греко-католиків у Росії - !). А далі – справа техніки. Недаремно Москва, яка нещодавно намагалася Білорусі погрожувати, раптом розкололася для «бацьки» на крупний кредит, а ватаг секти Московіан Кирилка Гундяєв з бацькою Лукашенко про щось балакав кілька годин поспіль. У Москві гарно розуміють, що Білорусь тепер для Москви – територія за яку ітиме боротьба, з усіма похідними.

Москва звісно намагатиметься затягнути до своєї схизми інші православні церкви світу, але після того як РПЦ (ще) проігнорувала Всеправославний собор, вірогідність того, що на конфлікт з Фанаром піде ще якась церква – майже нульова.

А це означає, що Імперські амбіції РПЦ відтепер обмежуватимуться політичними кордонами Росії та Білорусі (поки що) – і не більше. РПЦ як носій імперської ідеї відтепер – минуле.

Нема відтепер ніякої РПЦ – є секта Московіан. Схизмати Московські.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко