"Шлях брехні й ганьби" - Карл Волох

"Шлях брехні й ганьби" - Карл Волох

Ви мене знаєте - я ніколи не шукатиму змов і конспірацій там, де бачу дурість або логічні інтереси як мотив певних вчинків. Саме тому я жодного разу не висловився щодо «крота» на Банковій. Це не означає впевненості, що в нашому політичному керівництві немає людей, які співпрацюють із російськими спецслужбами (звідки б я міг про таке знати?) а лише те, що маю абсолютно зрозуміле й логічне пояснення дій Зеленського-Єрмака з точки зору їхніх політичних інтересів і без усяких вербувань та шпигунів.

Зеленський прийшов до влади як «миротворець», обіцяючи домовитися з Путіним. І обіцянку свою, до певної міри, виконав - наших військових на Сході сьогодні гине менше. За це він Путіну платить, зокрема, фактичним саботажем збору доказів проти самого ВВХ та його найближчого оточення за воєнні злочини - Боїнг (читай: Цемах), використання найманців у агресивній війні тощо (це не єдина плата, але найбільш помітна -К.В.) І Путін за це до певної міри вибачає йому навіть дещо зухвалу риторику й не підсилює інтенсивність дій проти ЗСУ. (Хоча, звичайно, може й просто чекати моменту, щоб ввести план «містер Хаос» на повну).

Як на мене, це не миротворчість, а здача суверенітету й дешеве політиканство. Але моя оцінка тут суто політична, а не юридична. Український народ, обравши це непорозуміння на посаду Верховного головнокомандувача, дав йому мандат заглядати в очі Путіну - подобається це нам із вами чи ні.

Скажу зараз річ зовсім уже крамольну: якби Зеленський зібрав РНБО, пояснив його членам, що операція по вагнерівцях може суттєво зашкодити тому відносному перемир’ю, яке було досягнуте в 2020, і тому має бути відмінена, і таке рішення було б прийняте, це була б абсолютна легітимна історія. Так, ми б із цим не погоджувалися, критикували й навіть називали зрадою, але суто метафорично. Бо між нами й зёленськими є велика світоглядна різниця, але як президент він має мандат на такі дії. І саме так він мав пояснити це народові, коли історія вихлюпнулася назовні. Проблема в тому, що він боягуз, людина вкрай несистемна, незавбачлива й тупувата. Тому, вибрав шлях брехні й ганьби.

Проте, є в цій історії ще один аспект, про який ми говоримо менше. Заради досягнення своїх політичних цілей і виконання домовленостей із Путіним Зеленський знищує наші спецслужби. Не «комерсантів» із числа «борців із корупцією та контрабандою», заради збереження яких у складі СБУ Баканов готовий душу віддати, а саме тих офіцерів розвідки та контррозвідки, котрі є гордістю країни і котрі відновили в наших душах упевненість, що ми здатні себе захистити. Прізвища частини з них нам стали відомі тільки останнім часом. Нас залишають без очей, вух, мізків та «довгих рук» перед лицем ворога набагато сильнішого, чиї плани щодо знищення українського суверенітету далеко не реалізовані. І це вже злочин проти державності зовсім не метафоричний.

П.С. Щойно подивився сюжет по ізраїльському телебаченню про двох прикордонників, які знищили вчора терориста, котрий напав на перехожих у Єрусалимі. Хтось виклав у мережу відео, де були лише три останні секунди цієї історії, тож, усе виглядало як страта. Внутрішня безпека поліції терміново почала розслідування. Знаєте, скільки воно тривало? 2 (дві, бл@дь!) години! Після чого хлопцям повернули зброю і відновили повноваження. На їхню підтримку моментально виступили всі - від безпосереднього командира до міністра та прем‘єра. Так діє держава, яка цінить своїх захисників.

Так мав діяти Зеленський щодо Бурби, Баранецького, «Шведа» та інших талановитих, відданих і патріотичних офіцерів спецслужб. А не звільнити й нацькувати на них слідчих, аби будь-що скомпрометувати й запроторити за ґрати - чим ті неуспішно займаються вже понад рік.

ППС. А ви питаєте, чому я менше пишу останнім часом. Бо мене вже розриває від гніву й відчаю