"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

Щоб зібрати бажані 142 млрд дол на війну, росія мобілізує всі ресурси.

Уже зараз це починає створювати надмірний тиск на систему.

Окрім надходжень від експорту, мінфін рф має здійснювати значні запозичення, аби фінансувати потреби вчасно.

З тим дедалі більше виникають проблеми.

Нещодавнє вимушене зростання процентних ставок ускладнило мінфіну рф залучення коштів з ринку: прибутковості облігацій федеральної позики зросли і запозичення стали надто дорогими.

На останньому аукціоні у вересні мінфін рф розмістив два випуски облігацій на 43 млрд. руб. Таким чином, у III кварталі він залучив 637 млрд. руб. - це 42% від плану, що становив 1,5 трильйона.  

Спочатку план становив трильйон рублів, але його було збільшено після того, як було зірвано програму запозичень у II кварталі. Тоді мінфін із запланованого трильйону зміг залучити лише половину, і недобране перенесли на наступні три місяці.  

Загалом цього року Мінфін рф має намір зайняти за допомогою облігацій понад 3,9 трлн. руб. Для виконання річного плану в місяці, що залишилися, мінфін повинен залучати в середньому 0,6 трлн руб. на місяць. Це майже втричі більше, ніж у минулому кварталі.

Перспективи на наступний рік виглядають туманними. А увімкнення друкарського станка доб'є рубль, а з ним - і макроекономічну стабільність.

Якщо до внутрішнього тиску додавати зовнішній - через санкції і ураження критичної інфраструктури - економічна основа російської агресії не вивезе. Справа за малим - працювати по цих напрямках.