"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

Оглядачі недарма приділяють стільки уваги західним деталям, знайденим у російській зброї та боєприпасах.

 Адже російська військова промисловість має критичну залежність як від високотехнологічних, так і цілком базових коплектуючих.

Наприклад, частка імпортної продукції на ринку конденсаторів і резисторів в рф по багатьох типах цієї продукції складає до 99%. Саме таку оцінку було зроблено на російському форумі «Мікроелектроніка 2024».

Адже російська продукція є відверто неконкурентоспроможною. Вона, по-перше, менш якісна. По-друге, її поставки нестабільні. По-третє, вона коштує в 10 разів дорожче, ніж імпортні аналоги.

Ця проблема характерна для багатьох галузей російської промисловості – особливо тих, що претендують на статус високотехнологічних – від комп’ютерів до літаків.

До того ж, дуже високою є частка бракованої продукції. По імпортних комплектуючих часто теж є проблема з бракованими деталями – оскільки схеми паралельного імпорту явно послаблюють відповідальність постачальника. Це все знов-таки здорожчує вартість продукції.

Висока частка імпортної продукції вказує на значну вразливість російської промисловості. Зокрема, у разі, якщо поставки такої продукції будуть більш жорстко відслідковуватися західними країнами і більш чітко визначатися як продукція подвійного призначення, яка може бути важливою для російського військово-промислового комплексу.

Відтак важливим напрямком для застосування санкцій є перекриття притоку в росію продукції, яка може містити комплектуючі. Це складна задача - але саме на неї варто витрачати час і енергію дипломатів, долучати найкращих експертів галузі. Бо лише так можна зупинити воєнну машину росії.