Шоколадка в день може бути корисна

Шоколадка в день може бути корисна

Вчені з Абердинського університету в Шотландії вивчили звичний раціон харчування більше 20 000 літніх і людей середнього віку.

Вони дійшли висновку, що на відміну від тих, хто зовсім не їсть шоколад, люди, які з’їдають невеликий батончик у день, на 11% рідше схильні до серцево-судинних захворювань і на 23% - до ризику серцевих нападів.

Однак, за словами вчених, це не доводить, що шоколад має позитивний вплив на здоров'я людини.

Висновки дослідження, опубліковані в британському медичному журналі Heart, засновані на даних Європейського перспективного дослідження раку і харчування (EPIC), в якому вивчався тривалий вплив раціону харчування на здоров'я 25 тисяч чоловіків і жінок у графстві Норфолк.

Вчені Абердинського університету також провели аналіз раніше опублікованих доказів зв'язку між споживанням шоколаду і серцево-судинними захворюваннями.

Природа ризику

"Це оглядове дослідження, тому ми не можемо встановити причинно-наслідковий зв'язок", - сказав підрозділу ВВС Scotland професор Піо Мінт зі Школи медицини і стоматології при Абердинському університеті.

За його словами, впевнено заявляти про позитивний вплив шоколаду на здоров'я поки що не можна.

"Ми вивчали зв'язок між щоденним споживанням шоколаду - максимум до 100 грамів на день - і зниженням ризику серцевих нападів і серцево-судинних захворювань у довгостроковій перспективі. У випадку цього дослідження - 12 років", - зазначив професор Мінт.

Приблизно кожен п'ятий учасник дослідження (20%) заявив, що взагалі не їсть шоколад. Серед інших рівень щоденного споживання зводився приблизно до семи грамів на день, проте деякі їли і до 100 грам щодня.


Серед учасників дослідження більше шоколаду їли в основному молоді люди з меншою, ніж у інших, вагою, меншим співвідношенням талії і стегон, а також кров'яним тиском. Крім того, вони вели активніший спосіб життя. Все це також знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, кажуть учені.

Споживання більшої кількості шоколаду також було пов'язано з калорійнішим раціоном, що містить більше жирів і вуглеводів і менше протеїнів і алкоголю.

Проведені дослідниками розрахунки свідчать про те, що порівняно з тими, хто взагалі не їсть шоколаду, ласуни на 11% менше схильні до серцево-судинних захворювань і на 25% - до ризику пов'язаних із цим смертельних недуг.

Також споживання шоколаду було пов'язано з меншим (на 9%) ризиком госпіталізацій або смертності внаслідок ішемічної хвороби серця, після врахування інших факторів харчування.

Крім того, високий рівень споживання шоколаду був пов'язаний зі зниженням на 23% ризику інсульту, навіть після врахування інших можливих факторів ризику.

Автори наукової роботи відзначають, що в той час як темний шоколад вважається кориснішим, ніж молочний, учасники дослідження більше їли саме останній.

"Захисний ефект"

За словами професора Мінта, в шоколаді міститься велика кількість жирів і вуглеводів, тому важливо потім спалювати набрані калорії.

"Група учасників, яка показала поліпшення, споживала від 16 до 100 грам шоколаду на день. Більшість із них, швидше за все, їли близько 100 грам на тиждень, а не щодня, але в результаті ми бачимо груповий рівень, тому ми не можемо сказати, що 100 грам шоколаду на день піде вам на користь", - наголосив учений.

Спеціаліст із серцево-судинної медицини і кардіолог в університеті Шеффілда доктор Тім Чико каже: "Це дослідження доводить тезу про те, що люди, які споживають шоколад, мають знижений ризик серцево-судинних захворювань, проте подібні дослідження не стверджують, що саме шоколад є причиною цього захисного ефекту".

За його словами, в інших дослідженнях також містяться висновки про те, що шоколад веде до зниження кров'яного тиску, що в свою чергу зменшує ризик серцевих захворювань.

"Ці дослідження припускають, що вживання шоколаду має певну користь для здоров'я. Проте також ясно, що шоколад призводить до збільшення ваги, що безсумнівно шкодить здоров'ю серця", - сказав Чико.

"Головний висновок, який я роблю з дослідження, полягає в тому, що якщо ви маєте здорову вагу, то помірне вживання шоколаду не призводить до помітного збільшення ризику серцевих захворювань і може навіть бути корисним. Я б не радив своїм пацієнтам підвищувати споживання шоколаду через це дослідження, особливо якщо вони потерпають від зайвої ваги", - додав він.

Джерело bbc.com/