"Шольц нарешті вакцинувався від синдрому Меркель. Де-факто, він стає лідером ЄС" - Орестократія

"Шольц нарешті вакцинувався від синдрому Меркель. Де-факто, він стає лідером ЄС" - Орестократія

Сьогодні саме канцлер Німеччини Олаф Шольц визначає політичний темпоритм Брюсселя. Йдеться не лише про допомогу Україні, але й підготовку до [очікуваного] другого пришестя Дональда Трампа.

Свого часу я вигадав термін «валяти Шольца», — заперечувати очевидне, пручатися, а потім все одно робити. Та цей вираз не пасує до нинішніх політичних манер Берліна. Взяти хоча б ту завзятість, з якою бундесканцлер вписався за Україну.

Шольц мʼяко виставив Орбана за двері під час голосування про початок перемовин з Україною про вступ до ЄС. Це дозволило уникнути вето Угорщини.

Саме канцлер пообіцяв, що Україна обов'язково отримає €50 млрд допомоги, на які Угорщина, знову ж таки, наклала вето. «У нас є інші можливості допомогти Україні», — сказав глава німецького уряду.

Німеччина [наразі] не погодилась поставити нам Taurus, але натомість передала два комплекси Patriot, що не менш круто.

Керівна коаліція ФРН вирішила подвоїти військову допомогу Україні, сума складатиме €8 млрд.

За політичну трансформацію Шольца ми повинні завдячувати Трампові з Путіним, які зробили йому щеплення від т.зв. синдрому Меркель: бажання будь-яку проблему пересидіти на своїй політичній дупі, задобрюючи при цьому кремль. Тепер Шольцові доводиться прораховувати, чи зможе він переозброїти бундесвер до часу очікуваного нападу московитів на НАТО.

За даними німецьких розвідслужб, московії знадобиться 6-10 р, щоб відновити свою армію до спроможності атакувати НАТО. Відлік почнеться з моменту припинення інтенсивних бойових дій в Україні, Німеччина - одна з першочергових цілей.

Трамп в разі перемоги обіцяє влаштувати економічну війну ЄС, зблизитися з бункерним і грюкнути дверима НАТО.

А тут ще російські гроші намагаються хакнути європейську демократію, і в Нідерландах, слідом за Угорщиною та Словаччиною й іншими державами до влади прийшли проросійські радикали.

Політичний Берлін першим зі Старого Світу зрозумів, що пошуки миру з путіним, — це найкоротший шлях до поразки. Тому ФРН збільшує військовий бюджет, нарощує допомогу Україні та ставить аналогічні задачі партнерам.

У німецькій політиці тривають дискусії не про мир чи війну, а про глибину воєнного результату. Міністр закордонних справ Бербок, крім повернення українських кордонів у формат 1991 р, говорить і про покарання Росії - тобто, відшкодування нею всіх збитків в ході війни. Шольц ліберальніший: він каже про повернення Києву всіх територій та поступове виведення московитів з-під санкцій.

«Наша мета очевидна - у Росії не повинно вдатися посувати кордони з застосуванням сили», — канцлер ФРН Шольц.

Для Європи "вакцинований" Шольц — це зміцнення Німеччини як лідера ЄС. Фактично, це відповідь на запитання, чи є у Євроспільноти план Б, — на випадок перемоги Трампа. Схоже, цей план зʼявляється.