"Шпіонів в нас шукають лише тоді, коли ці агенти починають не влаштовувати владу" - Павло Вернівский

"Шпіонів в нас шукають лише тоді, коли ці агенти починають не влаштовувати владу" - Павло Вернівский

Знаєте, навіть якщо Дубінський дійсно ворожий агент, але ситуація довколо нього показала одну серйозну проблему.

Проблему в тому, що агентів в нас шукають лише тоді коли ці агенти починають не влаштовувати владу. Однак при цьому ніхто не намагається шукати ворожих агентів, які сидять тишком нишком, нікому не заважають, ні з ким публічно не воюють і при цьому довгий час займають свої посади, які дозволяють їм знищувати країну зсередини.

Навіть взяти того ж Дубінського. Як він будучи агентом став депутатом і чого за 4 роки діяльності депутатом ніхто його не чіпав?

Ну не треба бути експертом в шпіонських іграх, щоб розуміти одну просту річ. Для того щоб нанести максимальну шкоду державі, то в першу чергу треба мати можливість приймати важливі рішення або мати вплив на ці рішення. А для цього треба бути не аутсайдером і не в опозиції до влади. Скоріш навпаки. Треба мати підтримку зверху і бути всередині провладної верхівки або ж біля неї. А шоб там бути, то треба треба бути максимально зручним, щоб тебе не поперли і дозволили спокійно працювати на ворога в його ж інтересах.

Причому, я як економіст, чудово розумію, що працювати в інтересах ворога можна дуже розумно. Можна бути офіційним прихильником певних реформ, якщо є чітке розуміння що ці реформи можуть знищити цілі компаніі та галузі. Можна уникати відповідальності, створювати видимість діяльністі і ігнорувати потреби сьогодення. Можна вивести з гри найважливіший сектор економіки, а щоб не було претензій, то придумати собі свій KPI. І жодна така робота не викличе питань ні в кого.