"ШТАТІВ ТАМ НЕМА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ШТАТІВ ТАМ НЕМА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Трошки позитиву. "Ми розвернемо газові трубопроводи на схід!" - волає Москва щоразу як проти неї впроваджують санкції. Цього разу російське ТБ почало волати про так званий "Пакістанський потік", тобто про будівництво трубопроводу для поставок російського газу до Пакістану. Як завжди в таких випадках на російському ТБ було сказано багато пафосних промов і довго сміялися з "тупих піндосів".

А далі щось пішло не так.

10 квітня прем'єр-міністр Пакістана Імран Хан був відсторонений від посади в результаті вотума недовіри, проголошеного в парламенті країни. Практично зразу після відставки прем'єра, у відставку подав генпрокурор Пакістану.

Характерна деталь. Імран Хан перед відставкою криком кричав, що виступи опозиції проти нього фінансують з-за кордону, а у зверненні до нації 31 березня він прямо звинуватив у фінансуванні опозиції Сполучені Штати Америки. Проедставники США це прокоментувати в тому сенсі що "нас там нема".

Після відставки Імран Хана до влади прийде чітко прозахідна еліта країни, й відтак проект газопроводу "Пакістанський потік" швидше за все з гучним свистом вилетить в трубу.

І це не єдина проблема Москви. Щойно стало відомо, що Росія уперше за 100 років (від 1917 р.) стоїть перед перспективою повноцінного дефолту. Сталося це через те, що мінфін РФ спробував оплатити відсотки по двох доларових облігаціях не у валюті, а у рублях. А це пряме порушення умов договору. Зробити Росія не може от взагалі нічого - долари купити їй нема де. Міняти їхні "дерев'яні" їм ніхто не хоче, бо є така думка що туалетний папір реально вже коштує дорожче.

Стиатися таке могло раніше, ще у березні. Але тоді в останній момент Російський мінфін звідкілясь взяв відповідну суму доларів. Ходили чутки, що Москві допомогла Індія. Так це чи не так, невідомо, але дідусь Байден після події хитро посміхнувся, і після того Індія тему співпрацю з Росією якось підзабула. А Москва знайти валюту більше не змогла.

І звісно, дипломатія США говорить сакраментальне: "Нас там нема".

Ця історія має серед іншого зацікавти ще й українське керівництво. Просто як нагадування. У Вашингтоні страшно не люблять режими, які гноблять демократичну опозицію. Хоча переконаний - українському керівництву про це й так нагадують регулярно.