Штраф за непред'явлення полісу страхування є незаконним...

Штраф за непред'явлення полісу страхування є незаконним...

... якщо водій не вчиняв інших порушень Правил дорожнього руху – «свіже» рішення суду!

Такий висновок зробив апеляційний адміністративний суд у рішенні від 23 жовтня 2018 та скасував штраф поліції через безпідставне вимагання для перевірки полісу страхування.

Не пред’явлення поліцейському страхового полісу тягне за собою накладення штрафу у розмірі 425 грн.

Відповідно до п.2.1 ПДР водій повинен мати при собі посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб та поліс страхування.

Згідно ст. 16 Закону України "Про дорожній рух" водій зобов'язаний мати при собі та на вимогу поліцейського пред'являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а У ВИПАДКАХ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ ЗАКОНОДАВСТВОМ, - страховий поліс.

Відповідно до ч.2 ст. 21 Закону «Про обов'язкове страхування» контроль за наявністю полісу страхування здійснюється поліцією при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів ДТП.

Отже, вимагати для перевірки поліс страхування поліцейський має право лише, якщо він довів, що водій порушив правила дорожнього руху.

ЯКЩО Ж ВИ НЕ ПОРУШУВАЛИ ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ, ТО ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ НЕ МАЄ ПРАВА ВИМАГАТИ У ВАС ПОЛІС СТРАХУВАННЯ!

На підставі цих обставин Харківський апеляційний адміністративний суд у рішенні від 23.10.2018 визнав дії поліцейського по витребовуванню полісу страхування незаконними через те, що останній не довів вчинення водієм інших порушень Правил дорожнього руху.

Раніше аналогічний висновок зробив Верховний суд у рішенні від 10.05.2018.

Водночас, Дорожній адвокат рекомендує страхувати автомобіль на випадок непередбачуваних обставин.

Якщо Вам потрібна допомога оскаржити штраф поліції чи митниці – телефонуйте на 050-758-11-74 (viber) або 067-171-16-11. Працюємо дистанційно у всіх регіонах України. Запишіть ці номери телефонів на майбутнє!