Штрафи за автокрісла: в законі знайшли лазівку для водіїв

Штрафи за автокрісла: в законі знайшли лазівку для водіїв

Закон про штрафи для водіїв, що перевозять дітей без автокрісел, містить лазівки, що дозволяють уникнути покарання. Про це в ефірі ObozTV розповів голова Всеукраїнської таксомоторної асоціації Андрій Антонюк, коментуючи нововведення в Правилах дорожнього руху.

"Ніяких автокрісел ніякий закон не ввів. Можливо," слуги народу "дійсно хотіли таку новину зробити, але "турборежим" зіграв з ними злий жарт. Я навіть листувався з депутатами з транспортного комітету. Я їм кажу - ви написали в законі, що забороняється перевозити дітей в транспортних засобах, оснащених ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину. Що таке спеціальні засоби, в закон люди не внесли ", - пояснив Антонюк.

"На сайті Верховної Ради є визначення категорії "спеціальні засоби". Там сказано, що спецзасоби - це гумові кийки, наручники, сльозоточивий газ. Читаючи цей закон, будь-який юрист вам скаже, що для того, щоб везти дитину, ви повинні в автомобілі з ременями безпеки використовувати гумові кийки, наручники, сльозоточивий газ. Якщо везете двох дітей, одному даєте кийок, іншому наручники, і тоді ви дотримуєтеся правил дорожнього руху", - зазначив він.

Експерт також прокоментував норму закону, згідно з якою автокрісла повинні використовуватися і в таксі. Він нагадав, що в правилах дорожнього руху є пункт 2.3, який дозволяє водіям і пасажирам таксі не пристібатися зовсім. "Це діюча норма, її ніхто не скасував. Просто додали, що якщо везете дитину, потрібні спецзасоби. Визначення спецзасоби в законі не додали", - підкреслив Антонюк.

Адвокат Права