Швеція знаходить родовища рідкоземельних мінералів, що можуть принести користь західним споживачам, - The Washington Post

Швеція знаходить родовища рідкоземельних мінералів, що можуть принести користь західним споживачам, - The Washington Post

Швеція відкрила родовище рідкоземельних мінералів, що вважається найбільшим в Європі. Рідкоземи це важливі компоненти для електроніки та екологічно чистих енергетичних технологій.

LKAB, шведська державна гірничодобувна компанія, оголосила в четвер, що виявила поклади понад 1 мільйона тонн рідкоземельних металів у крайній північній провінції країни Лапландія.

За словами компанії, високотехнологічні продукти, починаючи від смартфонів і закінчуючи електромобілями і навіть військовими реактивними літаками, потребують цих рідкоземельних елементів, які зараз не видобуваються в Європі. Велика частина світових поставок надходить із Китаю, який має понад 40 мільйонів тонн запасів і використовує корисні копалини як геополітичний інструмент.

Президент LKAB Ян Мостром заявив, що знахідка може стати «важливим промисловим матеріалом» для Європи, яка стикається з «проблемою постачання». Але компанія також заявила, що знадобиться принаймні десять років, перш ніж виявлені рідкоземельні мінерали з’являться на ринку.

Ось що потрібно знати про це велике відкриття та що воно означає для західних споживачів.

Що таке рідкоземельні мінерали і де вони знаходяться?

Рідкоземельні землі насправді не такі вже й рідкісні. За даними Геологічної служби США, це група з 17 хімічних елементів, що складаються зі скандію, ітрію та лантаноїдів.

Але видобуток рідкоземельних мінералів складний, оскільки їхні поклади не зосереджені в одному місці. Їх видобуток також впливає на навколишнє середовище, оскільки їхні руди можуть бути збагачені радіоактивними матеріалами, такими як торій і уран. Очищення корисних копалин може призвести до утворення токсичних і радіоактивних відходів, які становлять ризик для навколишнього середовища та здоров’я, якщо їх не утилізувати належним чином.

Китай містить більшість світових запасів рідкоземельних мінералів і являється провідним світовим постачальником. (Сполучені Штати були найбільшим виробником кілька десятиліть тому.) Хоча Бразилія та В'єтнам мають значні запаси, вони значно відстають в їх видобутку.

Доступ до корисних копалин став проблемою в торговій війні з Китаєм під час адміністрації президента Дональда Трампа. Пекін погрожував припинити експорт до Сполучених Штатів у 2019 році у відповідь на заходи Трампа, підштовхнувши ціни угору та спонукавши Трампа підписати указ про збільшення внутрішнього виробництва. Адміністрація Байдена також наполягала на інвестиціях у цей ланцюг поставок.

Інші країни також роблять кроки на зменшення залежності від Китаю. Австралія витрачає мільйони на розробку шахти з рідкоземельних металів і будівництво переробного заводу на своїй Північній території.

Для чого використовуються рідкоземельні мінерали?

Багато побутових товарів, включаючи телевізори, комп’ютери, смартфони та освітлювальні прилади, використовують рідкоземельні мінерали. Ітрій і європій, наприклад, освітлюють дисплеї iPhone і дозволяють їм вібрувати.

Вони також є ключовими елементами оборонних систем американського виробництва, включаючи технологію нічного бачення, реактивні літаки та сплави для бронетехніки.

Рідкоземельні мінерали мають вирішальне значення для глобального переходу до чистої енергії, оскільки вони є компонентами магнітів, які використовуються в електромобілях і вітрових турбінах, хоча нещодавно деякі компанії розробили двигуни для електромобілів, що не потребують рідкоземельних елементів.

Що означає відкриття Швеції для клімату?

Знахідку LKAB вітали в Європі, яка зіткнулася з енергетичними проблемами на тлі російського вторгнення в Україну. Європейський Союз також має на меті стати кліматично нейтральним до 2050 року.

У вересні високопоставлений чиновник ЄС заявив, що кліматичні амбіції Європи знаходяться під загрозою без надійних ланцюгів постачання. «Візьмемо Китай з його квазімонополією на рідкоземельні елементи та постійні магніти, а ціни зросли на 50-90% лише за минулий рік», — написав Тьєррі Бретон, комісар ЄС. «Постачання сировини стало справжнім геополітичним інструментом».

Європейський альянс сировинних матеріалів зазначає, що, незважаючи на те, що Європейський Союз має величезний сектор виробництва електродвигунів, він майже повністю залежить від імпорту, ​​коли мова йде про рідкоземельні постійні магніти.

Віце-прем'єр-міністр Швеції Ебба Буш заявила у четвер, що незалежність Європи від Росії та Китаю почнеться з цієї шахти.

Політичне керівництво на континенті, за її словами, «має дати промисловості умови для переходу на екологічне виробництво без використання викопних палив».

Переклад Іван Приходько