"Сирійська наркодипломатія і вівці" - Антон Швец

"Сирійська наркодипломатія і вівці" - Антон Швец


Наркоімперію Асадів оцінили в 57 млрд доларів. Приблизно. Офіційну бухгалтерію, самі розумієте, миші з'їли. Непогано, правда ж? Це навіть більше, ніж обіг в мексиканських наркокартелях. Такий ось прибутковий каптагон.

Щороку у світі його продається щонайменше на $10 млрд. Багато людей арабського світу сидять саме на цих пігулочках. Суть у тому, що 80% цього каптагону виробляється в Сирії. І сирійська верхівка – а це родина Асадів – зробила його виробництво своїм найбільшим сімейним бізнесом. Побудувати нормальну економіку щось не виходить, тому нарколабораторії стали чи не єдиним виходом, який допомагає їм триматися на плаву.

Від офтальмолога до наркобариги. Башар Асад прийшов до влади у 2000 році, він був середнім сином колишнього президента Сирії Хафеза Асада. З самого початку прихильників у Башара було небагато. Він жив у Лондоні та був офтальмологом, на відміну від інших чоловіків родини, які жили військовою справою. І ось хиткий Башар прийшов до влади, а там з роками ще й громадянська війна почалась. Рятівним колом став саме каптагон, який допомагав Асаду підтримувати зв’язки з чиновниками та купувати зброю.

Асади виготовляють каптагон промисловими масштабами і методами. Тому що Сирія насправді непогано розвинена в плані промисловості. Це розв’язало руки та дало можливість годувати каптагоном усіх сусідів. Поставляють його, звісно, контрабандою і ховають всюди, де тільки можливо. Під «всюди» маю на увазі навіть органи живих тварин, найчастіше овець.

Наркодипломатія стала й одним із ключових елементів сирійської політики. Сирійці поставляють каптагон в усі арабські регіони й, окрім того, що це їм приносить гроші, Асад ще досягає потрібних йому дипломатичних рішень і поступок. Він дуже вдало маніпулює кількістю поставок і це стало фундаментом відносин Сирії з іншими арабськими країнами.

Коли Асад почав постачати багато і помітно, за нього згадали, заворушилися і намагалися розібратися. Але поки справи схожі на спроби вичерпати море дірявою ложкою.

Зараз сирійці заходять ще далі, от, наприклад, у грудні минулого року обдолбалися свого ж товару і прийшли зі зброєю до кордонів Йорданії, щоб передати туди наркопосилку. Особливо смішно, що це відбувалось вже після того, як йорданська влада провела переговори з сирійською про взаємну протидію наркотрафіку.

Бджоли проти меду, ага.Текст