"Скільки сексотів - як з радянських часів, так ФСБешних новіопів - продовжує працювати у владі?" - Олег Шарп

"Скільки сексотів - як з радянських часів, так ФСБешних новіопів - продовжує працювати у владі?" - Олег Шарп

Спочатку дослівно процитую текст Олексія Голубуцього, який мене зацікавив, а потім дам трохи супутньої інформації:

Мене достатньо часто питають, чи був в нас колись історичний шанс на достатньо швидку еволюцію як нації і держави – і чи посприяла би цьому українізація чи обрання українських еліт.

Як історик я (Голубуцький) працював у щойно відкритих тоді архівах КГБ і ЦК КПУ. Відкритих, слід визнати, дуже ненадовго. І от коли архівну лавочку швиденько почали прикривати, я зі щирим обуренням спитав одного дуже відомого дисидента, тоді вже політичного лідера незалежної України: як ви це допускаєте, чому не здіймаєте хвилю спротиву?!

Він мені відповів дуже просто: «Бо ми теж глянули ці архіви. І коли передивились документи за останні десятиліття (власне, як ми сиділи по Сандармохах), то зрозуміли, що вся нинішня політична, культурна, творча еліта, рафіновані українські патріоти на 90% була чи сексотами, чи прямо працювали агентами КГБ [а 10%, відповідно, сиділи - О.Г.]. Олексо, це знання розвалить Україну. Тому нехай закривають архіви назад»

.Прочитали? А тепер подумайте, скільки сексотів - як з радянських часів, так ФСБешних новіопів - продовжує працювати у владі. Колишні депутати (Деркач, Дубинський), співробітники СБУ (Андрій Наумов) - це перші прізвища, які прийшли на пам`ять. Ці розкриті, а скільки не розкритих.

В моїй конторі, кожного, хто виїжджав за кордон, а потім повертався "з холоду", обов`язково перевіряли на поліграфі. Двічі.

На початку 2000-х ці поліграфи були досить примітивні - достовірність їх висновків не перевищувала 80%. Та й були перевірені способи обдурити машину - знаю таких, хто безпосередньо перед процедурою робив собі клізму із коньяку та розчиненому у ньому валіуму. Це дозволяло розслабитись і певним чином контролювати свої фізіологічні показники.

Але за часів Ющенко контора почала співпрацювати у цій сфері з американцями. Поліграфи стали технічно бездоганними, їх оператори були із США, а у людини за дві години до процедури брали розширені аналізи сечі і крові, після чого "відстоювали" цю людину у темному приміщені - щоб почав нервувати.

Скільки тоді людей, пов`язаних з фсб, було викрито, не маю права казати. Але спосіб себе зарекомендував чудово. Скажу лише, що при Януковичу американців вигнали - мабуть, на їх місце запросили росіян. Як було при Порошенко не знаю, бо звільнився у 2012 році - про причини я розказував.

До чого це я? До того, що існує надійний спосіб викриття людей, які працюють на сторонні спецслужби. У державних органах ніхто не може силою заставити людину пройти поліграф - ця практика легалізована тільки у спецлужбах. І то, я вважаю великою помилкою, що обов`язкове проходження цієї процедури передбачено для працівників нижньої та середньої ланки, керівники ж за замовчуванням святіше дружини Цезаря.

Візьмемо того ж Єрмака, якого всі називають "агентом Москви". А як визначити - евфімізм це чи конкретний розвідувальний термін? Дуже просто: пройти сучасний поліграф із залученням іноземних спеціалістів. Через дві години ми знатимемо правду. Але хто може дати таке розпорядження тому ж Єрмаку? Лише президент.

Як спонукати президента зробити це? Практично ніяк, але є два відносно дієвих варіанта: 1. Депутатський запит від, як мінімум, 100 депутатів; 2. Петиція за підписом 25 000 українців. Якщо це не спрацює, як мінімум, знатимемо, що владі є що приховувати.

І взагалі: чому у США при призначенні на будь-яку державну посаду поліграф входить в обов`язковий перелік підготовки фахівця, а у нас на ці ж посади набирають в інтернеті фотографів та бьюті-майстринь. Навіть діючий президент - він не те, що поліграф не пройшов, він навіть аналізи не здав напередодні виборів.

А ви кажете...