Скільки триватиме пандемія коронавірусу

Скільки триватиме пандемія коронавірусу

До того, як ситуація нормалізується, вона погіршиться, - такий прогноз у неділю зробив директор Національного інституту алергології та інфекційних хвороб США Антоніо Фаучі.

Припинене авіасполученні, закриті школи, пусті полиці крамниць, падіння економіки, - скільки ще триватиме пандемія і як швидко країни зможуть оговтатись? Експерти й політики розходяться в оцінках.

Криза через коронавірус може тривати до кінця літа, - так заявив президент США Дональд Трамп. Він додав, що навчання у США має відбуватися з дому, людям рекомендують уникати подорожей, не відвідувати бари чи ресторани.

Минулого тижня Волтер Ріккарді, представник ВООЗ, порівняв пандемію COVID-19 та SARS (2002 року) і заявив, що життя повернеться "у норму" вже в травні-червні, пише USA Today.

Мелісса Нолан, професорка епідеміології Університету Південної Кароліни, погоджується і вважає, що пік захворювання припаде на квітень-травень, а затим піде на спад.

Але деякі експерти припускають, що навіть якщо темпи зараження уповільняться влітку, COVID-19 може повернутися вже восени. При цьому Огбонная Оменка, представник Коледжу фармакології Університету Батлер, додає, що Австралія, де зараз закінчується спекотне літо, так само постраждала від пандемії, тож і досі точно не відомо, як вірус поводиться за високих температур.

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо вважає, що криза в США через коронавірус триватиме ще, як мінімум, півроку.

Зараз у школах США тривають весняні канікули, і через спалах вірусу більшість американських штатів їх продовжили. Губернатор Огайо Майк ДеВайн заявив, що "не здивується, якщо школи більше не відкриються цього навчального року".

Водночас, деякі експерти вважають, що саме школи можуть бути поширювачами значної кількості хвороб, зокрема, COVID-19, серед населення різного віку.