«СКАНДАЛЬНЕ ЗАВЕРШЕННЯ САМІТУ G7 В КАНАДІ» - Олег Пономар

«СКАНДАЛЬНЕ ЗАВЕРШЕННЯ САМІТУ G7 В КАНАДІ» - Олег Пономар

Вже після того як Трамп дочасно вилетів з Канади, і саміт ще день працював без і президента США, він посварився з прем'єр-міністром Канади (через взаємні мита США та Канади на товари). Трамп назвав Трюдо нечесним і слабким. Він зробив вигляд, що образився на Трюдо і через це відмовився підписувати підсумкове комюніке G7.

Єдиним, кого похвалив Трамп, став прем'єр-міністр Італії. Напевно тому, що Конте, як і Трамп, є другом Путіна.

Хоча, на мою думку, Трамп відкликав свій підпис під комюніке через те, що в ньому записано дуже жорсткі слова щодо Московії та слова щодо безперечної підтримки України (я писав перед самітом, що питання України обов'язково буде на порядку денному), а сварка з Трюдо просто стала зручною нагодою.

Лідером вільного світу на саміті стала прем'єр-міністр Великої Британії. Пані Мей чітко промовила, що G7 залишатиметься жорсткою стосовно Московії.

Ось що вказано у підсумковому комюніке:

Московія повинна припинити свою дестабілізаційну поведінку та руйнування демократичної системи, а також припинити підтримку сирійського режиму;

Країни G7 гнівно засуджують московську атаку на колишнього подвійного агента Скрипаля в британському місті Солзбері;

Країни G7 ухвалили розробити нову систему проти пропаганди — так званий "Механізм швидкого реагування" (Rapid Response Mechanism) — який має швидко й скоординовано відповідати на маніпуляції з виборами, пропаганду, та інші "неприпустимі дії" і спроби дестабілізації, які генеруються такими режимами, як Московія;

Країни G7 оголосили, що вони спільно докладуть зусиль аби зменшити митні тарифи, до акції та інші торгівельні перепони;

Країни G7 і далі дотримуватимуться своїх зобов'язань допомагати Україні в реалізації її амбітного та потрібно плану реформ, а продовження санкцій проти Московії є чітко пов'язаним з її відмовою виконувати свої зобов'язання, вказані у мінських угодах, та відмовою Московії поважати суверенітет України.

Ось таке комюніке. Життя триває, рухаємося далі. Колесо Історії переїде і це. Всім гарного святкового дня.

Олег Пономар