"СКЛАДНІ ВОДИ" - Ростислав Павленко

"СКЛАДНІ ВОДИ" - Ростислав Павленко

Єврокомісія представила висновки, які при належному прочитанні допомогли б Україні пріоретизувати зусилля на шляху до ЄС.

Як мінімум, на найближчому відрізку - у переконанні Європейської Ради вже у грудні.

Навіть цей відрізок не буде легкою прогулянкою. Глава угорського МЗС Сіярто уже наговорив стереотипних звинувачень, формуючи переговорну позицію. Перед тим розговорився словацький прем'єр Фіцо. В Польщі то фермери, то далекобійники заявляють про "порушення їхніх інтересів" українцями. Обсяги допомоги, критично важливої для нас, під питанням. У справах вступу до НАТО не чуємо навіть заяв...

І все це на тлі війни за виживання, яку москва прагне виграти за будь-яку ціну.

Україна не має іншого вибору, ніж іти до ЄС і НАТО. Це питання виживання у найпрямішому сенсі слова - не кажучи вже про те, що це і цивілізаційний вибір, підтриманий понад 80% українців.

Навігація у складних водах вимагає виняткової вправності.

Натомість поки бачимо дещо самовпевнену поведінку влади.

Володимир Зеленський видав указ "Про деякі заходи з підготовки до переговорного процесу зі вступу України до Європейського Союзу" (у двох словах - "усім робити свою роботу").

Заявив у зверненні до українців, що точно знає, що робити...

... але перебіг виконання 7 попередніх критеріїв, не кажучи вже про понад два з половиною роки між травнем 2019 і початком повномасштабного вторгнення у лютому 2022, не дають підстав для шапкозакидальництва.  

Попереду складні часи. У них кожен крок має зважуватись - чи наближає він перемогу над росією і вступ до НАТО і ЄС, а чи затягує в болото імітації, популізму і яскравих, проте порожніх і небезпечних фантазій.