Слід Коломойського і Геруса у Придністров'ї: реекспорт російської електрики

Слід Коломойського і Геруса у Придністров'ї: реекспорт російської електрики

Газові переговори з Росією забуксували. Радісні і оптимістичні звіти прем’єра Гончарука і міністра енергетики Оржеля у жовтні тепер залишилися у минулому. Зараз глядачі можуть лише спостерігати за суворими і бадьорими обіцянками Гончарука і Оржеля: зиму пройдемо і без російського транзиту. Зміна риторики закономірна. Брюссельські консультації зайшли у глухий кут. Навіть вічно веселий єврокомісар Шевчович скис і вже здається змирився із припиненням транзиту газу через Україну.

А от представники Росії якось повеселішали і після останніх зустрічей виявляли хороший настрій. Причиною хорошого настрою росіян стала чудова робота Верховної Ради. А точніше – комітету парламенту з питань енергетики. А іще точніше – його голови Андрія Геруса. Я, звичайно, не буду стверджувати, що Герус «агент Москви», а його дії сильно допомогли Росії у газових переговорах.
Адже одним із проблемних моментів газових переговорів є постачання газу до Молдови і партнерського для Росії Придністров’я (Придністровська Молдавська Республіка). Із припиненням транзиту через Україну без російського газу (по хорошій дешевій ціні) опиниться Молдавська ГРЕС у Придністров’ї, яка належить російському «Інтер РАО». Україна до останнього намагалась використати цей шанс для тиску на «Газпром».

Але тепер Росія може бути спокійна і з чистою совістю (якщо не домовиться про контракт) відключати транзит. Електроенергія у Молдови і Придністров’я буде. І заслуга у цьому безпосередньо Андрія Геруса та Ігоря Коломойського, які разом «продавили» імпорт електроенергії із Росії. Тепер структури близькі і пов’язані із Коломойським-Герусом зможуть організувати фактичний транзит російської електроенергії до Молдови і ПМР. Саме це і потрібно Росії, щоб уникнути блек-аута на дружній території Придністров’я.

Тепер у Тирасполі можуть ставити прижиттєвій пам’ятник Герусу. Тим паче, що етимологія прізвища Герус можуть вказувати на його молдавське походження. І він цим може гордитися, оскільки він не перший «молдаванин» у політиці. Батько Святослава Вакарчука Іван (міністр освіти), Тигіпко (також експортує електроенергію), нарешті екс-президент Порошенко.

До речі, 5 листопада, Україна поставила новий рекорд імпорту електроенергії – обсяг 1,2 ГВт. Хоча Герус вперто замовчує свої «перемоги» і постійно доводить про невеликі обсяги імпорту та його збитковість.

Фактично Герус і Коломойський не дали прем’єру Гончаруку виступити у ролі газового миротворця. Більше того змушують його тепер оправдуватися за імпорт із Росії, а самі тихцем сміються із нього.

Конфлікт Гончарука і Коломойського розвивається уже не перший день. Тепер цей конфлікт дав не лише свої паростки, а й плоди. Голова комітету енергетики ВРУ Андрій Герус як заправський ремісник штампує лобістські рішення по ринку електроенергії, які підривають довіру до уряду і особисто Гончарука.

Стосовно братської допомоги Молдові і ПМР з боку України та особисто Коломойського-Геруса, то варто зазначити непрозорість очікуваних договорів на поставку електроенергії. Адже «формула Геруса» дозволила імпорт з Росії і Білорусі та її транзит електроенергію в Молдову і Придністров'я за прямими договорами. А там ніхто і ніколи не взнає, якими є ціни на електроенергію. І вони можуть бути значно нижчими за ринкові.

Дійсно, дії Геруса на посаді голови енергетичного комітету привели до ухвалення відверто лобістських рішень по імпорту електроенергії, а тепер і «підніжки» уряду щодо газових переговорів по транзиту газу. Навіть не варто сумніватись, що Герус позбавив Україну одного із аргументів проти припинення транзиту російського газу через Україну.

Yuriy Korolchuk