Смерч в Дніпропетровську

Смерч в Дніпропетровську

На двох вулицях смерч діаметром 100 метрів нищив будинки, дерева та травмував людей у селищі Волоське

"Усе потемніло та почався таке страше виття, я такого ніколи не чула", - розповідають свідки подій. Повітря підхопило жінку.

Та ледве трималася за поручні. Врятувала її донька. Очевидці кажуть, що каміння і дерева падали і злітали у повітря, наче іграшкові. Смерч був такої сили, що розривав металеві петлі на парканах і руйнував будинки. Дах одного з них знайшли аж за шість кілометрів. Вибитими шибками посікло стареньку жінку, яка ховалася в будинку. Родичі кажуть, що та вижила дивом. З Дніпра смерчем підняло рибу та викинуло її на дорогу. Люди назбирали її кілька мішків.



В епіцентрі стихії опинилися дві вулиці селища Волоське. Там тепер немає ні світла, ні газу. Електромережі вже відновлюють, з газом складніше – труби не просто вирвало з землі, але й погнуло, тож газовики кажуть, що роботи вистачить не на один день. Селяни розповідають, стихія вирувала не більше 15 хвилин. Серйозних пошкоджень зазнали три десятки осель. Збитків щонайменше на півмільйона гривень.

"Людям потрібна компенсація. Місцевий, селищний бюджет не потягне, тому вже призначили нараду, будемо вирішувати, звідки гроші. Я думаю, обов'язково це буде бюджет районного рівня, сподіваємось підключиться і обласний", - розповів голова сільради Віктор Малаканов.

Люди розгублені і здивовані водночас. Кажуть, таке раніше бачили тільки по телевізору у передачах про Америку. Тим часом українські метеорологи попереджають, що через почастішання різких змін температури, коли спека стрімко змінюється похолоданням, "закручування" повітряних мас стає реальністю й в Україні. Найчастіше "повітряні вирви" виникають на півдні та заході, але до руйнувань досі призводили вкрай рідко.