"...смерть кнопкодавам?" - Евгений Якунов

"...смерть кнопкодавам?" - Евгений Якунов

Суддя Конституційного суду, який готував доповідь по мовному закону розповів про хід слідства і тим самим написав справжню дорожню карту для тих, хто надалі боротиметься з кнопкодавством.

Адже закон Ківалова-Колесніченка відмінили не через антиконституційність змісту, а через ( якщо можна так висловитися) антиконституційність процедури -тобто реальну відсутність в залі депутатів, що начеб-то проголосували за закон.

Усім, хто схоче скасувати й інші ухвалені в подібний спосіб закони варто:

1. Розжитися доказами формальної відсутності тих чи інших депутатів на робочих місцях - довідками про надання їм відряджень, про перебування на лікарняному й у відпустці. Варто потурбуватися про отримання данних від прикордонників про перетин кордону.

2. Можливо, хтось з депутатів наполягатиме, що незважаючи на офіційне перебування в станціонарі, він, напівмертвий усе ж прийшов до ВР виконати свій обов`язок. В такому разі він МАЄ ДОВЕСТИ СВОЮ ПРИСУТНІСТЬ в залі засідань ВР. Щодо закону про мови це зумів довести лише Томенко.

3. Відео, на якому видно як хтось інший голосує з місця відсутнього депутата не може свідчити про його відсутність - він міг голосувати з місця, яке не потрапило в об`єктив, а кнопкодав голосував з його місця своєю власною карткою.

4. Але представники більшості, які під час голосування захищають трибуну від спроб блокування її меншістю, потрапляють в кадр і дуже добре видно, що вони жодних кнопок не натискають. Отже це -доказ.

5. Скасуванню підлягає не кожен закон, при ухваленні якого кнопкодавили. Найбільший ризик тих з них, які були прийняті більшістю в 1-3 голоси. Варто довести що 1-3 депутатів, чиїми картками проголосуваали "за", не було на місці, як закон може бути визнаний неконституційним через недостатність наданих "за" голосів.

6.Я не правник, але гадаю, відтепер можна оскаржувати голосування й у Верховному й інших судах, бо скаржник може посилатися на рішення КС, Можливо скоро ми побачимо в якості свідків на таких процесах нардепів, які прославилися своїм кнопкодавством...

Все це, звичайно, не означає, що КС став повністю незалежним. Поки що він скасував закон "попєрєдніков", а як буде із законами чинної ВР -побачимо...

Евгений Якунов