"Снаряди по 1000 дол" - Павло Вернівский

"Снаряди по 1000 дол" - Павло Вернівский

На днях писав, що Україна могла б виробляти снаряди по ціні 1000 дол. Аж тут вийшло дослідження від відомої консалтингової компанії Bain&Company, що Росія виробляє снаряди по 1000 дол. В той час коли наші союзники роблять снаряди по 4000 дол.

І можливо російські снаряди менш точніші, але вони їх роблять втричі більше ніж всі наші союзники. 4,5 млн в РФ і 1,3 млн наші союзники разом взяті.

Хоча я більш ніж переконаний, що різниця в ціні обумовлена не тільки якістю. Бо ще до початку вторгнення ціна у союзників складала 1500 дол і це з врахуванням мінімальних обʼємів виробництва.

Зараз же ціна виросла до 4000 і не тому що виросла собівартість, а тому що різко виріс попит, а пропозиція за ним не встигає. І деякі виробники, які до війни сиділи на підсосі, зараз вдало користуються ситуацією щоб заробити грошенят.

Навіть якщо б припустити, що собівартість складає 800 дол, а ціна 4000, то з кожного 1 млрд витрачених урядом на снаряди, виробник заробляє прибутку в 800 млн!!! Також не виключаю, що виробники самі не спішать нарощувати виробництво, щоб не обвалити високі ціни.

В той же час підозрюю, що російських виробників поставили в рамки, змушуючи виробляти снаряди з чітко обмеженою маржою. Може також роблять снаряди по більш дешевшій технології, про яку колись згадував в своїх постах.

Результат: витрачаючи майже на 1 млрд менше ніж союзники, армія РФ може отримати втричі більше снарядів

І от саме тому ринкова економіка з більшими розмірами програє в ефективності диктаторському режиму.