"Існує тільки два варіанти..." - Віталій Портников

"Існує тільки два варіанти..." - Віталій Портников

Існує тільки два варіанти. Перший – це те, що на чолі третього уряду Зеленського буде вже не технічна особа на кшалт Гончарука чи Шмигаля, а буде досить сильний прем'єр політично-олігархічного табору. Він замкне на себе всю вертикаль влади, почне відбудовувати країну в умовах економічної кризи і соціального хаосу. Сам президент при цьому стане номінальною постаттю, яка виконуватиме свої обов'язки навіть не в межах конституційних повноважень, але й буде повністю позбавлена будь-яких реальних важелів влади. Більш того, буде готовиою від цих важелів відмовитись, як від непосильних.

Його єдиним бажанням буде досидіти якийсь час в президентському офісі, сподіваючись, що прем’єр-політик врятує від розчарування більшість його прихильників.

Є інший варіант, більш вірогідний. З поглибленням соціальної і політичної кризи буде відправлено у відставку чинного спікера ВР, на його місце виберуть нового керівника, який після відставки президента, стане на якийсь час виконуючим обов'язків голови держави.

Він підготує оформлення нового уряду національного порятунку або кризового уряду і підготує ситуацію до позачергових президентських і парламентських виборів. Вони стануть для України першим кроком для виходу з цієї тяжкої політичної та економічної кризи, в яку ми занурюємось.

Цей другий варіант я вважаю цілком ймовірним. Новий спікер може походити з нової коаліції партії Слуга Народу та ОПЗЖ. Але замість стабілізації ситуації, це може призвести до її загострення.

Віталий Портников