"Собака дивиться на палицю, а лев - на того, хто її кинув" - Олена Кудренко

"Собака дивиться на палицю, а лев - на того, хто її кинув" - Олена Кудренко

Ось така моя реакція на одне з повідомлень, отриманих сьогодні. Людина живе в/на росії. Скоріше за все, живе давно. Втрачена людина - не для України, а для самого себе. Та й взагалі...

Я тепер розумію, звідки взялась наша меншовартість - після роботи російських та проросійських маніпуляторів. Ми реагували на палицю. Ми отримували зовнішню оцінку себе, вірили їй, вникали в неї, приміряли на себе, і зрештою перетворили себе на принижених малоросів (це про немаленьку частину наших співгромадян). А треба було звернути свій погляд на маніпулятора:

- що він з себе уявляє;

- навіщо він це робить?

Інколи, коли людину вивертає назовні, бо у неї проблеми зі шлунком, можливо, треба дати їй можливість (вибачте) проблюватися. Це у неї проблеми. Не у нас. Це її вивертає. У неї щось негаразд в психічному сенсі, - у людини, чи у цілої так званої нації. Як були проблеми у фашистів, так є проблеми у рашистів, так є проблеми у різних побутових маніпуляторів навіть в нашому особистому житті.

Спіймати ту палицю, покрутити її в руці та жбурнути подалі від себе. Бо вам/нам вона не потрібна. Ми її не просили. Нам вона не цікава.

Я десь тиждень тому зреагувала неправильно на кілька фраз незнайомої жіночки. Самовиховання інколи тільки гальмує мене - звідкись береться непотрібна в конкретній ситуації ввічливість. Тільки потім зрозуміла, що вона маніпулятор, що змусила мене виправдовуватися за те, до чого я не маю відношення.

А є люди, які ще більше підігрують маніпуляціям. Одні їздили до Росії та виправдовувалися перед росіянами, що Україна якась не така. Інші знімали штани на російських сценах. Хтось дякував російській армії. А хтось старанно вдавав з себе "корєнного масквіча" (зустрічала колись такі кадри на узбережжі Маріуполя). Хтось спотворював українську культуру, бо ж російська "величніша". Хтось хотів дивитися в очі путіну (як принизливо!). Хтось випробовує такі ж самі маніпуляції на власному народові, бо не хоче втрачати владу.

Хтось сидить на Росії, маючи українське коріння, та гавкає звідти на величну націю, яка бореться з окупантом.

Тобто проблема не в палиці. Не в оціночному судженні про нас неважливих для нас людей. Проблеми у тих, хто таке кидає.