Соціальні продукти можуть зникнути з полиць магазинів

Соціальні продукти можуть зникнути з полиць магазинів

Рішення уряду про державне регулювання ціни на соціально значущі продукти харчування може призвести до зупинення реалізації низки товарів.

Про це повідомив генеральний директор корпорації АТБ Борис Марков.

Він зауважив, що постанова Кабінету міністрів про встановлення граничної націнки у розмірі 10% на розширений перелік соціально значущих продуктів харчування не має серйозного обґрунтування і не стане ефективною. Оскільки документ не вирішує проблем виробників, а рітейлерів просто ставить перед фактом.

Крім того, ця ініціатива ніяк не обговорювалася з учасниками ринку, з профільними об’єднаннями та асоціаціями, і виглядає як інструмент лобіювання.

Встановлена планка націнки не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги.

Загалом зростання цін на товари є результатом підвищення відпускних цін із боку виробників, які платять у рази більше за газ та інші складові собівартості.

При цьому виробники сьогодні змушені підвищувати ціни, з причин зростання цін на енергоносії (газ), а також інших факторів, що становлять при формуванні собівартості продукції.

До речі, багато виробників вже заявляють про неефективність цієї постанови, яка не вирішує для них базових проблем: витрати на енергоресурси, сировину тощо.