“Сотні” бронетранспортерів та ракети для пускових установок SAMP/T - Франція оголосила новий пакет військової допомоги Україні

“Сотні” бронетранспортерів та ракети для пускових установок SAMP/T - Франція оголосила новий пакет військової допомоги Україні

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна надасть “сотні” бронетранспортерів і зенітні ракети “земля-повітря” у рамках нового пакету допомоги Україні для підтримки її у війні проти російських загарбників, повідомляє агентство AFP.

“Щоб утримувати таку велику лінію фронту, українська армія потребує, наприклад, наших автомобілів VAB: це абсолютно необхідно для мобільності військ”, — заявив Лекорню французькому виданню La Tribune в інтерв’ю, яке було опубліковане ввечері в суботу, 30 березня.

Україна має нагальну потребу в кращій обороні земля-повітря... Росія посилює свої удари, зокрема по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі
Себастьян Лекорню

Франція поступово заміщує свій наявний парк бронетранспортерів VAB, деяким з яких вже є понад 40 років, новими броньованими машинами Griffon. Однак, за словами Лекорню, старіші моделі “досі працюють”.

VAB, або Véhicule de l'Avant Blindé, у перекладі з французької означає “Броньована передова машина”, й французька армія наразі налічує тисячі одиниць такої техніки, яке вперше надійшла в експлуатацію наприкінці 1970-х років, й тепер підлягає заміні, повідомляє Reuters.

“Ми говоримо про сотні з них на 2024 рік і на початок 2025 року”, — сказав він.

Париж також надасть Україні більше зенітних ракет Aster 30 для пускових установок SAMP/T, подібних до наданих США систем ППО Patriot. Aster 30 може перехоплювати бойові літаки, безпілотники та крилаті ракети в радіусі 120 км.

“Україна має нагальну потребу в кращій обороні земля-повітря... Росія посилює свої удари, зокрема по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі”, - цитує Лекорню агентство Reuters.

Міністр також додав, що звернувся до урядового агентства з оборонних закупівель DGA (Direction Generale de l'Armement - Головне управління озброєнь) з пропозицією прискорити виробництво ракет Aster, які виготовляє європейська група MBDA.

За його словами, ракети Aster також використовують в Червоному морі, де французькі фрегати захищають морські навігаційні шляхи й перевезення від атак підтримуваних Іраном хуситів у Ємені.

Лекорню також зазначив, що минулого тижня був опублікований указ, який надає Міністерству оборони повноваження встановлювати необхідні рівні запасів і визначати пріоритетність контрактів.

“Ми також розробляємо боєприпаси з дистанційним керуванням у дуже стислі терміни, щоб доставити їх в Україну вже цього літа”, — додав Лекорню, слова якого наводить AFP.

Агентство нагадує, що уряд Франції заохочує оборонні компанії нарощувати виробництво, щоб задовольнити потреби власної армії та забезпечити продовження підтримки України у боротьбі з російським вторгненням.

28 березня Міністерство оборони Франції повідомило, що влада Франції виявила фейковий вебсайт для нібито набору французьких добровольців для участі у війні на боці України.

Французькі служби заблокували сайт, повідомило агентству AFP урядове джерело, яке побажало залишитися анонімним.

На сайті було сказано, що вже 200 000 французів було запрошено “завербуватися в Україну”, причому пріоритет було надано іммігрантам.

Міністерство оборони Франції повідомило, що посилання на сайт, який нагадує справжній рекрутинговий портал французької армії, було опубліковано в мережі X.

Міністерство не вказало, хто, на їхню думку, може нести відповідальність за сайт, але джерело, близьке до уряду, повідомило AFP, що перші докази вказують на комунікаційні операції, пов’язані з російським угрупуванням найманців “Вагнер”.

"Використані облікові записи та технічні дані, що стоять за ними, це люди, яких ми знаємо", - сказало джерело AFP.

У іншій розмові з агентством, урядовець, який побажав залишитися анонімним, заявив, що сайт містить “ознаки російських або проросійських зусиль у рамках кампанії дезінформації, яка стверджує, що французька армія готується відправити війська в Україну”.