"Спікер Джонсон очікує ухвалення допомоги Україні голосами демократів" - Politico

"Спікер Джонсон очікує ухвалення допомоги Україні голосами демократів" - Politico

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон очікує, що законопроєкт про додаткове фінансування допомоги Україні буде схвалено за допомогою голосів конгресменів від Демократичної партії. Це підтверджує стійкий опір будь-якій новій допомозі Києву всередині Республіканської партії, пише Politico.

В інтерв'ю виданню спікер-республіканець сказав, що допомога Україні та Ізраїлю може бути представлена як один або два окремі законопроєкти. Джонсон передбачає, що це станеться за допомогою спеціальної процедури - suspension - що дозволяє подолати протидію республіканців, які мають більшість у Палаті представників.

Ця процедура схвалення закону вимагає дві третини голосів усіх конгресменів - це означає, що Джонсону знадобиться значна кількість голосів демократів. Він уже використовував цю процедуру для ухвалення інших законодавчих ініціатив, які неоднозначно сприймали законодавці, зазначає Politico.

Спікер також заявив, що не бачить можливості, щоб конгресмени голосували одним пакетом за допомогу закордонним партнерам США і за бюджетний законопроєкт, необхідний, щоб уникнути тимчасової призупинки роботи уряду, пише видання. Раніше він казав, що розгляд допомоги закордонним партнерам США відбудеться після розв'язання бюджетних питань.

Зауваження спікера є найбільш чітко висловленою позицією щодо долі допомоги Україні, нагадує Politico.

У лютому Сенат, де більшість мають демократи, ухвалив "Законопроєкт з додаткового фінансування на пріоритети національної безпеки" обсягом 95 мільярдів, 60 з яких передбачено Україні, а решта - іншим союзникам США, зокрема Ізраїлю й Тайваню. Щоб стати законом, документ має бути схвалений у Палаті представників і підписаний президентом США Джо Байденом. Але Джонсон дотепер відмовлявся винести його на голосування.

Щоб все ж винести на голосування сенатський законопроєкт про фінансування допомоги Києву в обхід рішення Джонсона, деякі законодавці започаткували відповідну процедуру - discharge petition, однак для цього поки не було зібрано достатньо голосів.

Днями Джонсон сказав, що конгресмени можуть готувати власний законопроєкт про допомогу Україні, де допомога Україні може бути надана у форматі позики або ленд-лізу. Ідею надіслати допомогу Україні у формі позики вперше озвучив колишній президент США Дональд Трамп, який найімовірніше стане кандидатом від республіканців на виборах президента у листопаді 2024 року.