"Спікер парламенту закликав у День Незалежності пройтися парадом ветеранів" - Влад Пономар

"Спікер парламенту закликав у День Незалежності пройтися парадом ветеранів" - Влад Пономар

Глава парламенту закликає вшанувати захисників України.
Порошенко прокоментував скасування параду на День Незалежності.

*Голова Верховної ради України закликав у День Незалежності пройтися парадом ветеранів, активістів, військових та волонтерів.
Парубій закликає вийти на Хрещатик, щоб вшанувати захисників України. Про це він сказав у ході відкриття ранкового пленарного засідання ВР.
Парубій закликав взяти з собою бойові прапори і прапори, з якими захищали Україну, а також оголосити гасло "Слава Україні!".
"Вшанувати безсмертний подвиг українських героїв, закликаю всіх, хто боровся і воював за свободу України, учасників Революції гідності, ветеранів російсько-української війни, волонтерів, військових, 24 серпня 2019р вийти на Хрещатик і пройти парадом Незалежності головною вулицею держави", - зазначив глава Ради. "Я буду там разом з вами. До зустрічі на Хрещатику у День Незалежності України", - додав він.

*Порошенко прокоментував скасування параду на День незалежності.
Рішення проводити воєнний парад на День Незалежності України чи ні є правом президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил, яке залежить від його пріоритетів. Про це заявив п’ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко, коментуючи інформацію про скасування параду Зеленським.
При цьому Порошенко наголосив, що парад – це значуща подія не лише для армії, а й для українського народу, адже він демонструє той прогрес у розбудові ЗСУ, який було досягнуто протягом року.
"Воєнний парад – це не тільки час і подія, коли армія звітує перед народом про дистанцію, яку вона пройшла за рік з попереднього параду. Але це і подія, коли народ має можливість віддати шану і повагу своїй армії. На сьогодні армія і воїни є найбільш шановною і поважною інституцією, яка користується найбільшою довірою народу України. Я думаю, що позбавляти людей цього було б не дуже далекоглядно", – зазначив Порошенко.
"Але президент Зеленський як Верховний Головнокомандувач ЗСУ має повне право приймати рішення – проводити парад чи ні. Це залежить від пріоритетів пана Зеленського", – наголосив лідер "ЄС".
"В мене пріоритетом було державотворення – крім мови, крім віри, крім децентралізації в пріоритеті була армія. Я вважав, що абсолютно необхідно забезпечувати розбудову армії", – нагадав Порошенко.
Він також повідомив, що проведення параду коштувало значно менше грошей, бо найбільш затратні заходи були скасовані.
"Я навмисно всі дорогі задоволення скасував. В тому числі повітряний парад, де потрібно була велика кількість авіаційного пального. Форму, яку видавали на парад, видавали все одно, це передбачено в умовах забезпечення", – повідомив Порошенко.
Порошенко також поінформував, що грошові премії до Дня Незалежності отримували і учасники параду, і бійці в зоні проведення бойових дій.
"Я повністю вітаю ініціативу, щоб підтримати грошовим забезпеченням нашу армію. Коли я був обраний президентом у 2014-му, то снайпер спецназу, мобілізований на лінії фронту, отримував грошове забезпечення 600 грн на місяць. На сьогоднішній день той самий снайпер отримує забезпечення більше 29 000 грн на місяць! І це є той індикатор ставлення, яке демонструє наша команда до українського воїна", – наголосив Порошенко.

Влад Пономар