SpaceX одночасно вивів на орбіту рекордні 143 супутника

SpaceX одночасно вивів на орбіту рекордні 143 супутника

Компанія SpaceX в неділю успішно вивела на орбіту рекордні 143 супутника за допомогою однієї ракети-носія в рамках програми Transporter-1.

Йдеться про кількадесят мікро- і наносупутників, зокрема, 10 апаратів глобальної системи Starlink, призначеної для забезпечення доступом в Інтернет в місцях, де він є ненадійним, дорогим або повністю недоступним.

Компанія SpaceX повідомила у Twitter, що цей запуск відбувся за технологією спільного запуску (SmallSat Rideshare Program) - це розширює можливості невеликих супутникових операторів виводити свої апарати на орбіту.

Засновник SpaceX Ілон Маск написав на своїй сторінці, що радіє з того, що менші компанії отримують відносно недорогий доступ на орбіту Землі. Вартість запуску стартує від 1 мільйона доларів за перші 220 кілограмів вантажу.


Таким чином компанія купує "місце" на ракеті, замість того, щоб "бронювати" усю ракету для запуску своїх апаратів, тож це набагато дешевше.

Для порівняння, запуск один Falcon 9 коштує 57 мільйонів доларів, тоді як, наприклад, United Launch Alliance, консорціум авіагігантів Boeing та Lockheed Martin не розкриває вартість одного запуску своїх ракет, але її оцінюють у середньому у 380 мільйонів доларів. Здешевлення космічних запусків - один із пріоритетів SpaceX.


Для запуску з мису Канаверал у Флориді використовувалася ракета Falcon 9. Це була друга спроба запуску. Перша була намічена на суботу, але старт був скасований через погодні умови.