Спадщина Байдена у значній мірі залежить від перемоги України над рф — Atlantic Council

Спадщина Байдена у значній мірі залежить від перемоги України над рф — Atlantic Council

Політична спадщина президента США Джо Байдена включає в себе нерозривно пов’язане з цим питання про те, чи зробив він вирішальний внесок у здатність Сполучених Штатів разом зі своїми союзниками протистояти новій “осі опору”, що складається з Китаю, росії, Ірану та КНДР, йдеться у матеріалі Atlantic Council.

Ці країни сповнені рішучості не допустити успіху України. Більше того, вони, схоже, розглядають підкорення України росією як вирішальний крок у переробці глобальної системи правил та інститутів, створених після Другої світової війни.

Байден, ймовірно, запам’ятається історикам тим, що визначив величезні ставки епохи, в яку ми вступаємо. Він назвав її “точкою перелому”. “Ми стоїмо перед переломним моментом в історії — одним з тих моментів, коли рішення, які ми приймаємо сьогодні, визначатимуть майбутнє на десятиліття вперед”, — заявив Байден у жовтні минулого року у своїй промові до народу.

Історики можуть похвалити Байдена за таке чітке визначення історичних ставок. Однак найближчі місяці і роки покажуть, чи не помилився він, надаючи занадто обережну підтримку Україні через свої побоювання щодо російської ядерної ескалації.

Результатом стало самостримування, коли США надто повільно і в недостатній кількості надавали Києву зброю, яку він настійно просив. Адміністрація Байдена також погіршила ситуацію, обмеживши свободу Києва використовувати американську зброю, зокрема далекобійну, проти військових об’єктів у росії, звідки здійснюються смертоносні атаки на українців. Коли Конгрес США призупинив допомогу Україні минулого і цього року, це зробило виклики, з якими зіткнулася Україна, набагато небезпечнішими.

Багато лідерів республіканців погоджуються, що Байден помилявся, стримуючи критично важливу підтримку та дозволи для України, але не вони були номіновані на посаду президента чи віце-президента на Національному з’їзді республіканців минулого тижня. Наразі з’їзд у Мілуокі свідчить про бажання партії робити менше для України.

Частина республіканців хотіла б поєднати популізм Трампа з великою глобальною метою колишнього президента Рональда Рейгана, який сприяв перемозі США у Холодній війні проти СРСР без жодного пострілу. Для цього слід працювати над виправленням недоліків демократів, а не розглядати їх як виправдання для подальших скорочень, тим самим відмовляючись від ще більшої кількості міжнародних позицій сили, пише ексрадник Трампа Джон Болтон.

Натомість у нещодавньому інтерв’ю Bloomberg Businessweek Трамп дав зрозуміти, що він, можливо, не готовий захищати Тайвань, який, ймовірно, буде першим, хто впаде наступним, якщо Україна похитнеться.

Де адміністрація Трампа зазнала невдачі, і де, схоже, передвиборча кампанія Трампа робить це знову, так це в недооцінці переваг, які надають Сполученим Штатам альянси і спільна справа в момент такого значного і історичного виклику.

Без американської згоди в діагностуванні нового авторитарного виклику, з чим Байден добре впорався, і без американських рецептів союзницької і глобальної відповіді на нього, з чим він впорався не так добре, європейські посадовці очікують на період випробувань з боку супротивників США і хеджування з боку союзників США, йдеться у статті.

“Байден визначив нову геополітичну конкуренцію, що постала перед США. У нього ще є півроку, щоб дати Україні найкращі шанси на перемогу, в тому числі шляхом зняття обмежень для українських сил, які завдають ударів по військових об’єктах в росії.

Однак результат війни і ширшого змагання все більше визначатиметься силами, які він не може контролювати, як всередині його власної партії, так і серед республіканців, а також серед союзників і супротивників у всьому світі”, — роблять висновок в Atlantic Council.