Спалах ковіду в Китаї. Наскільки це серйозно? - The Washington Post

Спалах ковіду в Китаї. Наскільки це серйозно? - The Washington Post

Китай перебуває в середині, можливо, найбільшого у світі спалаху COVID-19 після того, як у грудні після загально національних протестів проти суворих пандемічних обмежень, що тривали майже три роки, влада різко послабила їх.

Раптовий демонтаж режиму «нульового ковіду» в Китаї — який впроваджувався через масові карантини, тестування та відстеження контактів — залишив систему охорони здоров’я країни непідготовленою та перевантаженою. Це викликало занепокоєння міжнародних експертів у сфері охорони здоров’я, стурбованих прозорістю Пекіна, і спричинило дипломатичні тертя, оскільки країни вводять обмеження на поїздки з Китаю.

Скільки людей було інфіковано?

Поки що немає достовірних національних даних про кількість людей серед 1,4 мільярда населення Китаю, які були інфіковані внаслідок поточного спалаху. Після визнання труднощів із відстеженням інфекцій Національна комісія охорони здоров’я Китаю припинила звітувати про щоденні результати в грудні.

Дані все ще зберігаються Китайським центром контролю та профілактики захворювань на основі підрахунків лікарень та місцевих комісій з охорони здоров’я. Але оскільки обов’язкове масове тестування було скасовано, вважається, що офіційна цифра значно занижує рівень зараження. За даними CDC (Center for Disease Control), станом на 8 січня з початку пандемії було трохи більше 500 000 підтверджених випадків covid.

Заяви місцевих органів влади вказують на те, що справжня кількість заражень зростає в геометричній прогресії. Цього тижня офіційні особи провінції Хенань підрахували, що 89 відсотків із 99 мільйонів жителів провінції інфіковані. У провінції Чжецзян офіційні особи заявили, що наприкінці грудня в провінції реєструвалося понад мільйон нових інфекцій на день. За даними CDC, станом на 8 січня всі 31 провінція, муніципалітети і регіони повідомили про зараження COVID.

Наскільки спалах небезпечний?

Кількість смертей залишається невідомою, незважаючи на те, що з’являється все більше доказів того, що справжня кількість смертей набагато вища, ніж повідомлялося — трохи більше 5200 смертей з початку пандемії та менше 40 з моменту скасування сьомого грудня нульових обмежень, пов’язаних із COVID-19.

Станом на 25 грудня зайнятість ліжок інтенсивної терапії у вторинних і третинних лікарнях по всій країні становила близько 54 відсотків, але з тих пір ця цифра зросла до 80 відсотків - повідомив в інтерв'ю державному мовнику CCTV у неділю Цзяо Яхуей, директор Департаменту медичних питань Національної комісії охорони здоров'я.

Чиновники заспокоїли громадськість, зазначивши, що смертність від варіанту омікрон коронавірусу становить 0,1 відсотка. Поточний спалах здебільшого складався з підваріантів омікрону BA.5.2 і BF.7, повідомило Інформаційне управління Державної ради на прес-конференції в понеділок.

Відсутність тестування в поєднанні з вузьким визначенням того, що вважається смертю від ковіду — позитивні пацієнти, які помирають від дихальної недостатності — продовжує спотворювати статистику. Офіційні особи заявили, що розслідуватимуть смертельні випадки та оприлюднять результати в майбутньому.

Що каже уряд?

Влада каже, що найгірший період спалаху в китайських містах, де інфекції швидко поширювалися в грудні, уже минув. Тепер вони готуються до нового сплеску в сільській місцевості напередодні Нового року за місячним календарем, який розпочнеться 21 січня.

Державні ЗМІ повідомили, що кількість випадків у більшості великих міст почала знижуватися. Інь Юн, виконуючий обов’язки мера Пекіна, сказав CCTV у понеділок, що місто досягло свого піку і що влада зосереджується на моніторингу потенційних нових варіантів коронавірусу або субваріантів омікрон, а також на пом’якшенні впливу ковіду на людей похилого віку та інших уразливих груп населення.

Офіційні особи також повідомили, що пік був досягнутий у провінції Цзянсу наприкінці грудня, тоді як у провінції Чжецзян, за словами влади, «перша хвиля зараження пройшла гладко», повідомляє Health Times, видання, яким керує People's Daily. Державне видання Farmers' Daily повідомило, що відвідування 51 села в 31 провінції показало, що більшість жителів були інфіковані та одужали.

Дані, опубліковані Baidu, основною пошуковою системою в Китаї, показали, що кількість пошукових запитів, пов’язаних із симптомами COVID-19 та медичними препаратами, знизилася після піку в середині грудня.

Проте в Хенані офіційні особи заявили, що лікарні залишаються переповненими через зростання критичних випадків за останній тиждень. Дослідники з Інституту громадського здоров’я Університету Нанкай у Тяньцзіні, використовуючи дані госпіталізованих із лихоманкою, прогнозують, що загальнонаціональний пік буде між 20 грудня та 15 січня з двома меншими піками в першій половині цього року .

Офіційні особи передбачили другу хвилю під час новорічних свят за місячним календарем, коли очікується, що загальна кількість пасажирських поїздок жителів досягне 2,1 мільярда, оскільки відкладений попит на подорожі вивільниться. З цього приводу зараження може поширитися більше в сільській місцевості, де повідомляється про серйозну нестачу протизапальних засобів і медичного персоналу.

Як нульовий ковід вплинув на спалах?

Прагнення Китаю довести до нуля ковід, усунення поширення вірусу через обов’язкові карантини, обмеження на подорожі та масове тестування, виявилося палкою з двома кінцями. Незважаючи на те, що цей підхід підтримував низький рівень зараження та смертності протягом більшої частини пандемії, він залишив населення Китаю з низьким природним імунітетом до вірусу.

Багато літніх мешканців — і без того скептично налаштованих щодо вакцин, оскільки мали травматичний досвід в Китаї — не зробили щеплення, вважаючи, що їх захистить стратегія «нульового ковіду». Лише 40 відсотків жителів старше 80 років зробили ревакцинацію.

Згідно з ковідною політикою Китаю, населення імунізували вакцинами вітчизняного виробництва, які не такі ефективні проти варіанту омікрон, як мРНК-вакцини. Китай ще має схвалити іноземні мРНК-вакцини, а вітчизняна ще виробляється.

Що це означає для решти світу?

Занепокоєння щодо можливості появи нового варіанту в Китаї спонукало країни, включаючи Сполучені Штати, Японію та Південну Корею, а також багато європейських країн, вимагати додаткової перевірки для прибуваючих із Китаю.

Ву Цзунью, головний епідеміолог CDC, повідомив CCTV у звіті, опублікованому в неділю, що нових варіантів не з’явилося і що нові штами збираються щодня для моніторингу змін.

«Усі штами, які ми знайшли на даний момент, уже надіслані міжнародним платформам обміну», — сказав він. «Про них або повідомлялось за кордоном, або вони були завезені в Китай після поширення за кордоном. Поки що в Китаї не виявлено нових мутованих штамів».

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала Китай надати більше даних про спалах у реальному часі. Майкл Райан, директор відділу з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, заявив на прес-конференції в Женеві в середу, що ВООЗ «все ще вважає, що кількість смертей у Китаї значно занижена». Він додав: «Ми все ще не маємо адекватної інформації, щоб зробити повну комплексну оцінку ризику».

Пекін розкритикував обмеження на подорожі для людей, які прибувають із Китаю, введені іншими країнами, як «смішні» та політично вмотивовані. Він погрожував вжити контрзаходів і цього тижня призупинив видачу короткострокових віз для громадян Японії та Південної Кореї.

Переклад Іван Приходько