"Сподіваюсь, це буде мій передостанній текст про фаріон..." - Маson Lemberg

"Сподіваюсь, це буде мій передостанній текст про фаріон..." - Маson Lemberg

Останній, я сподіваюсь, буде її фотка за гратами.

В ньому я поясню чому цей випадок - це не одноденний хайп, а дуже серйозна історія. Ні, я не збираюся це пояснювати тим для кого "фаріон звільнили за мову" чи тим більше тим до кого фаріон = українська мова, чи для тих, хто в інтернет-істериці почав ставити знак рівності між між нею і Україною.

Це для тих, хто думає, що це не серйозно.

Головна проблема в цьому випадку не в отруйності її тріндєжа, і не в неефективності. І навіть не в тому що її тріндьож діє протилежно. Так, це було актуально 10 років тому, але зараз виправдовувати російськомовність тим, що фаріон щось ляпнула - це лайно.

Головна проблема інша, вона має 2 складових.

Перша - це те, що воно разом з її захисниками деградувало до стрибання на військових.

Причому деградувало досить таки дивно і в дивних обставинах. Є хтось в Україні, хто не знає про проблеми мобілізації, браку людських ресурсів на фронті? Знають всі. Знає і вона. Не можливо не знати.

В цих умовах воно починає кампанію, в рамках якої прирівнює російськомовних захисників до ворогів. Яка мета цього? Щоб що? Щоб добитися "арійської чистоти захисників"? Добре. Тоді за логікою в фаріон має бути черга "арійців".

Тільки от ситуація абсолютно протилежна. І вона про це знає. І її захисники про це знають. Як і знають до чого в кінцевому це приведе. Приведе до того що мова зникне, бо зникнуть носії.

Другий аспект головної проблеми в тому, що... Ну ок, припускаємо що людина має право на таке бачення. Наприклад, в армії США під час другої світової воювали виключно білошкірі. Там десь в кінці війни набрали невеличкий підрозділ темношкірих.

Припустимо, фаріон теж вважає, що здобувати перемогу теж мають виключно україномовні арійці. Тоді за логікою вона б мала якось йти до поставленої мети, агітувати україномовних і тд.

Мала б казати: "вОрли мої, слідуйте за вОрлицею своєю, яка путь вам істинний вкаже до того як завоювати Донецьк за два тижні, коли Порошенко не заважає, коли вже війна а не АТО. Гей! Гей!"

Тільки от і в цьому аспекті відбувається протилежне. Бо, виявляється, "маріупольці самі винуваті". Виявляється, "Путін пішов війною через мову і війна там, де не було мови", "Вони самі собі принесли війну".

"Льогкім двіженієм рукі" акценти з "росія напала через власні імперські амбіції, що відбувалося всі рази в історії України" змінилися на "вони самі принесли собі війну", "не твоя війна".

І оце останнє - це дуже часта відмазка в середовищі рагульні. Тіп, з машини якого завжди можна було почути свіжий владімірський централ розказує "путін напав там, де не було мови". Ховається від ракет в його місті, але розказує "війна там де русскій язик". Яким чином в цих всіх ублюдків винуватими стали україномовні мешканці сіл і містечок Житомирщини, Київщини, Сумщини, Полтавщини, Чернігівщини, Херсонщини, які закопували прапори в банках на городі, щоб потім зустрічати воїнів на звільнених територіях - взагалі не зрозуміло.

Це власне, те саме що я бачив в 2014-2015-2016, коли тварини на кшталт скрябіна, ніни матвієнко чи вакарчука, зеленського переконували суспільство що це "не твоя війна", це олігархи воюють, бо нажертися не можуть, простим народам нічого ділити. До чого це привело повторювати не буду.

Тепер ті самі яйця тільки в профіль. Не твоя війна, бо вони самі собі її принесли, воюють там де мови нема, а якщо в тебе є мова і владімірський централ в машині, то тобі то всьо не треба і Путін до твого міста не дійде.

Ось в цьому і є головна проблема її дій: знищити мотивацію російськомовних, які чесно і самовіддано виконують свій обов'язок в дуже складних умовах, а з другого боку - робити ту саму "не твою війну" для україномовних.

І це вже працює. І це вже вбиває суспільство зспредини.