"Справа Богуслаєва: головне не вийти на самих себе" - Карл Волох

"Справа Богуслаєва: головне не вийти на самих себе" - Карл Волох

ПІдозра, що арешт Богуслаєва має, насамперед, піарну мету й жодним вироком не закінчиться, за останні дні тільки зміцніла. Розумієте, людину досвідчену не може не наштовхувати на певні роздуми факт, що одразу після арешту правоохоронці оприлюднили запис, із якого витікає лише один достовірний висновок: Богуслаєв - вата й прихильник кремлівських пропагандонських парадигм. Але самі по собі такі погляди зазвичай не є діями, котрі підпадають під Кримінальний кодекс. Зате оприлюднення їх одразу викликає в нас обурення й ненависть до сабжа - а значить, ми вже не будемо сильно прискіпуватися до СБУ та Генпрокуратури по цій справі, навіть якщо вона й слабенька.

Головне, що тут слід розуміти: постачання-непостачання військової (або подвійного призначення) продукції за кордон не є функцією патріотизму керівника. В держави існує потужний механізм експортного контролю. І якщо Богуслаєв не постачав свої двигуни до Раші контрабандою (під виглядом туалетного паперу чи ріпакової олії), то це могло відбуватися винятково з дозволу держави. Й, насамперед, її посадові особи чи політичне керівництво мають відповідати за це, а не Богуслаєв, яку б огиду й ненависть цей персонаж у нас із вами не викликав.

Пропозиція ОП обміняти Богуслаєва на українських бранців - потужний доказ на користь версії, що держава не вірить у судову перспективу справи.

По-перше, «обмінний фонд» у нас наразі переконливий як ніколи й не зрозуміло, для чого віддавати без суду й слідства такого важливого персонажа, тим паче, підозрюваного в дуже небезпечному злочині.

По-друге, як людина, котра останнім часом багато працює з винахідниками, я сьогодні точно знаю, наскільки незамінними бувають талановиті конструктори й інженери- носії унікальних технологій. Для чого ж нам без крайньої необхідності підсилювати московитський ВПК, котрий досі так і не впорався зі створенням двигунів для гелікоптерів?

Я тут бачу два можливих пояснення. Або ОПівцям чітко пояснили, що судової перспективи справа не має й вони воліють чим швидше сховати кінці в воду. Або знають, що в результаті слідства вийдуть на самих себе й зелену політику умиротворення агресора, котра й зумовила «гнучкість» критеріїв експортного контролю.

А найшвидше, спрацьовують обидві причини