"Спробую відобразити своє бачення сьогоднішнього етапу українсько-польських відносин" - Маson Lemberg

"Спробую відобразити своє бачення сьогоднішнього етапу українсько-польських відносин" - Маson Lemberg

Я не впевнений, що моя версія є правильною, тому що я пропускаю багато подій та інформації. Тому я не претендую на істину.

Водночас моя версія - це пазл, який склався у моїй голові на основі ключових, на мій погляд, подій і фактів.

Почну з того, що в Зеленського і Дуди БУЛИ дійсно добрі ОСОБИСТІ приязні стосунки. І я думаю, це був один з факторів серйозної підтримки України з боку Польщі, власне, польської держави.

"А далі почались проблеми з українським зерном..". Думаю, що ні.

Думаю, що на початку зернової історії українське зерно було вигідне тодішній польській владі і вони самі стимулювали імпорт української агропродукції. Чому? - Я думаю, їм це було вигідно з точки зору стримування росту цін, що стало одною з головних проблем тодішнього польського уряду.

І все працювало добре, поки в Польщі не розпочалась передвиборна кампанія і потрібно було показати власному електорату як вони про нього дбають. З цього моменту тодішня польська влада почала зауважувати те, що сама до цього стимулювала. І почала про це говорити, демонструвати боротьбу і тд.

Чи була причетна до того всього українська влада? - думаю, що так. Опосередкованим свідченням цього є 3 факти:

1) сховані закордоном 3 мільярди доларів від експорту українського зерна. Тобто, це гроші які не повернулися в Україну. Це не просто сховані гроші, це гроші, які сховані в умовах карально-репресивної "правоохоронної" системи. Коли бидло зганяють постояти під КМДА з питаннями "де дрони на ЗСУ?", а тут 3 мільярди баксів на вивозі багатостраждального зерна кудись діваються і всім пох. Тому повірити в те що вони не запхали тудо свої хрюкала я не можу.

2) опубліковані нещодавно дані польської сторони згідно яких якесь зерно (не все, але такі ціни були серед контрактів) вивозилося з України за ціною приблизно 500 грн за тону. В Україні таких цін нема. А це значить українські контрактери були надійно прикриті від перевірок податкової.

3) Абсолютно неадекватна реакція української влади коли поляки раптом зауважили що 1.5 року імпортували агропродукцію з України і почали з цим боротися.

Через третій фактор, притаманний місменеджмент з ефектом міні-наполеона стався, власне, конфлікт. Коли в розпал передвиборної кампанії і не дуже добрих рейтингів минулої польської влади, Зеленський виперся на трибуну ООН і почав виставляти якісь претензії. Що польським суспільством, а особливо тодішньою польською владою було сприйнято як чорна невдячність. В той час як наша доморощена гнилофабрика брехні виставляла це як "акт незалежності", "приклад суверенності" ітд.

Через день "приклад суверенності" канув в лету, коли влада, підігнавши хвіст, відізвала свій рішучий суверенний позов в СОТ. (І добре зробила)

Гноєфабрика брехні про це через 3 дні забула. Але поляки не забули. Всі з ким я спілкувався і хто був прихильним до України, ще довго посилалися на цей епізод.

Але найбільше цього не забула минула польська влада. Не знаю що там у них в головах, але те що особистих стосунків у Зеленського з Дудою вже нема - це очевидно. Причому Дуда - це цілком адекватний і поміркований представник ПІСу. Особливо якщо порівнювати з тим, що в розпал конфлікту говорив минулий прем'єр Моравецький.

Тому, я припускаю, що як страйк перевізників на кордоні (який був першою ластівкою), так і теперішній страйк було РОЗПОЧАТО власне ПІСом, їх структурами. І розпочато як помсту за програш. Це було б неможливо зробити руками маргінальної партєйки без контрольованої поліції, митниці, державних структур і керівництва регіонів.

Те саме стосується сьогоднішнього розсипаної кукурудзи з вагонів. Такі акції вимагають залучення занадто великих ресурсів щоб бути неконтрольованими і непоміченими.

Інша справа, що те ким воно розпочато і з якою метою - це одне, а те що ці акції перетворюються в акції українофобства і русофільства - це інше. По суті, вже на цей момент акція нібито фермерів перетворилася на кукурікання польських русофілів та українофобів, безвідносно до того яка була її початкова мета.

Що буде далі? - Важко сказати. Але новому польському уряду потрібно пам'ятати, що з ватою домовитися неможливо і вата розуміє тільки мову сили. Безвідносно до національності вати. Заграванням з ними він отримає нові витки кризи, які будуть впливати в першу чергу на польське суспільство, але й на нашу державу теж.

АПД. Додам важливе про "російське ІПСО" на цю тему.

По-перше: з того що я зауважую останнім часом, "російським ІПСОМ" рубльові Мані називають все що прямо свідчить про зашквари української влади. І це вже навіть не смішно.

По-друге: з того що я побачив в польських соцмережах за 2-3 дні, до всемогутнього російського ІПСа і стравлювання народів там теж поки далеко. Просто українцям треба розуміти, що не всі в Польщі люблять українців. І зараз ця категорія людей отримала предмет боротьби. І мужньо вправляється в українофобстві і довбойобстві під знаменами нібито актуальної теми. Щоправда українська сторона в довбойобстві теж не відстає.