США і Китай все більше віддаляються один від одного, поки Пекін знаходить спільну мову з Москвою - The New York Times

США і Китай все більше віддаляються один від одного, поки Пекін знаходить спільну мову з Москвою - The New York Times

Президент Байден і Сі Цзіньпін, лідер Китаю, все частіше йдуть шляхом зіткнення, яке може призвести до нової версії холодної війни, кажуть дипломати та аналітики.

Військова, економічна та ідеологічна напруженість між Китаєм та Сполученими Штатами не слабшає. Американські союзники в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні побоюються бути потісненими Пекіном, оскільки Китай нарощує свій ядерний арсенал і конкурує за напівпровідники.

А Китай, який прагне створити альянс автократій, все частіше знаходить спільну мету з Росією. Цього тижня відбудеться особиста зустріч Сі та його російського колеги, президента Путіна.

Незважаючи на невдачі Росії у війні з Україною за останній тиждень, Пекін навряд чи ухилятиметься від цих відносин. Йому потрібен сильний партнер у Москві, щоб протистояти тому, що вважає американської гегемонією.

Тим часом Пекін та Вашингтон все більше віддаляються один від одного. Після того, як спікер Ненсі Пелосі відвідала Тайвань на знак підтримки самоврядної демократії, яку Китай вважає своєю, Пекін скасував три раунди військових переговорів та відклав п'ять інших з питань клімату та міжнародної злочинності. Військові переговори, хоч і були спорадичними і часто шаблонними, все ж таки вважалися важливими в умовах все більш ризикованої обстановки, коли американські та китайські кораблі часто проходять у небезпечній близькості один від одного у водах біля берегів Китаю.

З початку 2021 року Байден і Сі розмовляли по телефону всього п'ять разів. За словами дипломатів та аналітиків, така убогість контактів робить тертя більш небезпечним.

У ході нещодавньої розмови два лідери домовилися визначити дату особистої зустрічі, яка, мабуть, відбудеться у листопаді на зустрічі лідерів G20 в Індонезії. Обидва лідери, поряд із Путіним, є підтвердженими учасниками.

Якщо це станеться, то це будуть їхні перші особисті переговори з того часу, як Байден став президентом. Сі зустрічався з Путіним раніше цього року в Пекіні і, як очікується, знову зустрінеться з ним цього тижня в Узбекистані, в рамках ширшої поїздки, яка стане першим візитом китайського лідера в іншу країну з початку пандемії коронавірусу