"США нададуть Україні надсучасну і жахливу зброю. " - Павло Бондаренко

"США нададуть Україні надсучасну і жахливу зброю. " - Павло Бондаренко

Питання вирішено. Йдеться про безпілотні ударні дрони одноразового використання Switchblade 300 та Switchblade 600. Їх ще називають "дронами-камікадзе". Крім України американці надали певну кількість цих дронів лише Великобританії. Що це таке? Давайте знайомитися.

Switchblade 300 важить менше трьох кілограмів і вміщається у заплічнику будь-якого солдата. Він може літати на відстань у 10 кілометрів, баражувати навколо цілей, вичікуючи слушної миті й раптово наносити удар, підриваючи себе разом з ворогом. Керується вручну через камеру, а також може програмуватися для удару по певних координатах.

Застосування в Афганістані показали його надзвичайну ефективність. Це "гуманна" зброя, яка наносить точкові удари, на відміну від звичайних снарядів, котрі розносять все навколо. Особливо потрібні при визволенні населених пунктів.

Спасіння від нього немає. Завдяки електродвигуну він беззвучний. Завдяки малому розміру (61 сантиметр), спеціальним матеріалам, з якого виготовлений та високій швидкості (від 110 до 160 км/год) його неможливо вчасно помітити, щоб сховатися і його не бачать радари.

Switchblade 300 несе відносно невеликий заряд, співставний з ручною гранатою. Призначений передусім для знищення живої сили як у групі так і поодинокі. Це недорого коштує - вартість цього дрона лише 6 тис. доларів. Тобто цілковите знищення особового складу батальйонно-тактичної групи противника обійдеться приблизно у 5-6 мільйонів доларів. Але нам дають безкоштовно.

Switchblade 600 - значно серйозніша штука. Він важить 23 кг, але його теж можна переносити вручну, а час підготовки до вильоту складає 10 хвилин.

Він може атакувати цілі на відстані до 40 км і перебувати у повітрі протягом 40 хвилин. Швидкість атаки в нього 185 км/год. Його бойова частина використовується для знищення бронетехніки, командно-штабних пунктів і т. п.

Система управління діє на базі планшета з сенсорним екраном. Вона може керувати польотом вручну або автономно, використовує зашифровані канали передачі даних, обладнана модулем GPS із селективною доступністю та захистом від електронного перехоплення.

Його вартість точно не відома, але точно менша ніж у "Джавеліна"

На фото: запуск "дрона-камікадзе" Switchblade 300