США наполягають на масштабній миротворчій місії ООН на Донбасі – Волкер

США наполягають на масштабній миротворчій місії ООН на Донбасі – Волкер

США наполягають на масштабній миротворчій місії ООН на Донбасі, повідомив в інтерв'ю українській службі «Голосу Америки» спецпредставник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер.

26 липня у Берліні зустрінуться керівники політичних департаментів МЗС країн «нормандської четвірки», щоб обговорити ситуацію на сході України. На запитання «Голосу Америки», що заплановано обговорити під час зустрічі і чого Україні варто від неї очікувати, Волкер відповів, що на цій зустрічі говоритимуть про те, як має виглядати миротворча операція ООН.

Росія запропонувала ідею, щоб ООН забезпечила захист моніторингової місії ОБСЄ. Втім, на думку США, Німеччини, Франції і України, має бути справжня миротворча місія, щоб забезпечити безпеку на ширшому рівні. Сподіваюсь, ми зможемо обговорити саме цей формат

«Це запитання, яке вже давно очікує відповіді, – наголошує спецпредставник. – Росія запропонувала ідею, щоб ООН забезпечила захист моніторингової місії ОБСЄ. Втім, на думку США, Німеччини, Франції і України, має бути справжня миротворча місія, щоб забезпечити безпеку на ширшому рівні. Сподіваюсь, ми зможемо обговорити саме цей формат миротворчої місії».

Волкер розповів, що він підтримував дуже близькі контакти з колегами із Франції та Німеччини на минулому тижні, як і в цілому протягом минулого року: «Ми дуже багато думали над процесом. Незабаром я говоритиму із російськими колегами, щоб передати їм наші ідеї».

Курт Волкер також розповів, що зустріч із помічником президента Росії Владиславом Сурковим відбудеться після зустрічі керівників політичних департаментів МЗС країн «нормандської четвірки».

На думку Волкера, ідея розгорнення миротворчої місії ООН буде успішною тільки у випадку, якщо Росія вирішить закінчити конфлікт і виведе війська. «Якщо вона продемонструє готовність це зробити, тоді міжнародне співтовариство буде готове втручатись, щоб забезпечити безпеку для всіх місцевих жителів і створити умови для виконання Мінських угод та повернення територій під контроль України. Якщо Росія буде готова це зробити, на що вона погодилась у Мінських угодах, то в нас все вийде», – говорить Волкер.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґуттеріш закликав до припинення «паралічу», який призвів до замороження конфліктів у Європі. Виступаючи з промовою на форумі Генеральної асамблеї, він визначив 12 основних напрямків роботи організації в 2018 році.​

У доповіді, опублікованій на веб-сайті ООН, Ґутерріш назвав врегулювання конфліктів на Близькому Сході та заморожені конфлікти в Європі одними з основних проблем, які повинна подолати ООН.

Генеральний секретар ООН зазначив, що для врегулювання цих ситуацій необхідно протистояти небезпечній хвилі націоналізму і пожвавити роботу відповідних посередницьких ініціатив, в тому числі «нормандський формат» і Тристоронню контактну групу щодо східної України, Мінську групу ОБСЄ щодо Нагірного Карабаху, Женевські міжнародні дискусії з Грузії і процес «5+2» щодо Придністров'я.