США створили спеціальну структуру для пошуку активів російських олігархів

США створили спеціальну структуру для пошуку активів російських олігархів

До відповідальності передбачається притягувати і тих, хто допомагає переміщати та переховувати активи

США оголосили про початок роботи спеціальної групи (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs (REPO) multilateral task force - англ.), яка займатиметься пошуком та арештом активів російських еліт та олігархів, а також використовуваних ними підставних осіб. У ній беруть участь США, Великобританія, Канада, Японія, Німеччина, Франція, Італія та Єврокомісія.

Від кожної з цих країн до складу цієї групи увійдуть представники міністерства фінансів, міністерства юстиції та міністерства внутрішніх справ.

У середу глава Мінфіну США Джанет Єллен та міністр юстиції Меррік Гарланд провели першу віртуальну зустріч із представниками всіх країн-учасниць. Вони домовилися «використовувати всі свої повноваження для збору та обміну інформацією та вживання конкретних заходів, включно з санкціями, заморожуванням активів, конфіскацією злочинного майна та кримінальними переслідуваннями».

Єллен заявила, що «наші санкції, торговельні обмеження та інші заходи вже призвели до значних витрат для Росії, її керівництва та тих, хто сприяв неспровокованому вторгненню Путіна в Україну». Вона пообіцяла, що із запуском групи тиск на російські еліти збільшиться і всі зусилля будуть спрямовані на «заморожування та арешт активів цих осіб в юрисдикціях по всьому світу», щоб унеможливити переховування «нечесно отриманих доходів».

У Мінфіні наголошують, що «лише за останні три тижні інформація, надана правоохоронними органами США іноземним партнерам, сприяла затриманню кількох суден, контрольованих фізичними та юридичними особами, які перебувають під санкціями. У сукупності ці суди оцінюються у сотні мільйонів доларів.»

У середу Мінфін надав учасникам робочої групи REPO список із 50 осіб, пошук активів яких є пріоритетним для США. З цього списку оприлюднено прізвища 28 осіб, які перебувають під санкціями кількох країн, включно із США.

Члени робочої групи REPO обговорили питання про ефективне застосування санкцій щодо Росії, а також про допомогу третім країнам у виявленні та заморожуванні активів, що перебувають у межах їхньої юрисдикції.

Окремо було обговорено, як притягувати до відповідальності фізичних осіб та кампанії, які допомагають переміщати та ховати активи олігархів, які потрапили під санкції.

Нещодавно створена у Міністерстві юстиції оперативна група KleptoCapture допоможе підтримати ці міжнародні зусилля. KleptoCapture покликана допомогти використати ресурси прокуратури та правоохоронних органів США для виявлення випадків ухилення від санкцій та пов'язаних із цим злочинів.

У доповненні Мінфін оголосив, що його спеціальний підрозділ по боротьбі з фінансовими злочинами (FinCEN) буде ділитися інформацією з фінансовими розвідками країн, які беруть участь у REPO.

FinCEN випустить попередження для фінансових установ про важливість виявлення та повідомлення про підозрілі операції російських еліт, олігархів та їх довірених осіб, які пов'язані з нерухомістю, предметами розкоші та активами.