США та Нідерланди уклали угоду про блокування експорту мікросхем до Китаю - POLITICO Europe

США та Нідерланди уклали угоду про блокування експорту мікросхем до Китаю - POLITICO Europe

Уряд Нідерландів підтримує прагнення Вашингтона зупинити розвиток технологій у Китаї.

У п’ятницю ввечері у Вашингтоні офіційні особи США та Нідерландів уклали угоду про введення нових обмежень на експорт передових технологій мікрочіпів до Китаю, повідомили POLITICO двоє людей, знайомих із цим питанням.

Угода є великою перемогою Вашингтона в його зусиллях зупинити зростання Китаю як технологічної наддержави. Зокрема, це зупинить деякі продажі передового обладнання для друку мікрочіпів голландським гігантом ASML, однією з небагатьох компаній у світі, здатних виробляти принтери, необхідні для виробництва високоякісних напівпровідників, які перебувають у центрі зростаючої технологічної війни між США та Китаєм.

Люди, обізнані з цим питанням, розповіли, що уряд Нідерландів тепер працюватиме над юридичними деталями для виконання угоди. Люди, обговорюючи внутрішні перемовини, повідомили на умовах анонімності, що швидше за все це займе місяці, щоб будь-які заборони на експорт набули чинності.

Очікується, що угода похитне відносини між Гаагою та іншими столицями Європейського Союзу, оскільки створить паралельний режим експортного контролю між США, Нідерландами та іншими, що кидає виклик загальній позиції ЄС щодо Китаю. Зараз європейські уряди головним чином координують таку політику в блоці з 27 країн.

У переговорах у Вашингтоні також брала участь Японія, яка контролює інші критичні частини ринку чіпового обладнання. Дискусії тривають протягом багатьох місяців і посилилися, коли в жовтні США запровадили власні обмеження на експорт передових технологій мікросхем до Китаю.

Новину про угоду вперше повідомило Bloomberg.

Нідерланди є ключовим гравцем у стратегії США щодо припинення поставок мікрочіпів до Китаю. Японія раніше сигналізувала про свою готовність грати на одній дошці зі США. Проте Нідерланди в минулому дотримувалися більш обережної позиції, добре розуміючи, що блокування продажів Китаю зашкодить портфелю замовлень ASML і довгостроковій стратегії.

«Наскільки ми розуміємо, були зроблені кроки до угоди між урядами, яка, наскільки ми розуміємо, буде зосереджена на передових технологіях виробництва мікросхем, включаючи, але не обмежуючись передовими інструментами для літографії. Перш ніж вона набуде чинності, її потрібно деталізувати, і втілити в законодавство, що потребує часу», – йдеться в заяві ASML.

За словами трьох офіційних осіб, які брали безпосередню участь у цих дискусіях, США витратили місяці, схиляючись до Нідерландів щодо необхідності зайняти рішучу політичну лінію проти Китаю. Вашингтон спокусив Гаагу, запросивши її прийняти цьогорічний Саміт за демократію, щорічний захід, ініційований Білим домом для підтримання демократичних цінностей у всьому світі.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте минулого тижня зустрівся з президентом США Джо Байденом, де вони обговорили, як «відверто кажучи, протистояти викликам Китаю», сказав американський лідер журналістам перед зустріччю.

За словами трьох офіційних осіб, які брали безпосередню участь у цих дискусіях, США витратили місяці, схиляючи Нідерланди щодо необхідності зайняти рішучу політичну лінію проти Китаю. Вашингтон спокусив Гаагу, запросивши її прийняти цьогорічний Саміт за демократію, щорічний захід, ініційований Білим домом для підтримання демократичних цінностей у всьому світі.

Очікується, що експортні обмеження стосуватимуться деяких так званих літографічних машин ASML з глибоким ультрафіолетом (DUV). Обмеження призведуть до ще більшого посилення обмеження продажів ASML до Китаю, після того, як його експорт ще більш досконалих ультрафіолетових (EUV) машин не отримав схвалення влади Нідерландів з 2019 року.

На частку Китаю припадає 18 відсотків портфеля замовлень ASML, повідомив фінансовий директор компанії Роджер Дассен в інтерв’ю на початку цього тижня, посилаючись на фінансові результати фірми. Але заборона не відчується відразу, тому що попит на машини компанії в усьому світі все ще перевищує те, що вона може виготовити.

Частина дискусій між делегаціями США та Нідерландів стосувалася порогу, який визначає, коли технологія чіпів є передовою, а отже, стратегічно важливою.

У промисловості чіпи з однозначними нанометрами вважаються більш досконалими, ніж з двозначними нанометрами. Машини EUV найкраще підходять для виробництва цих однозначних чіпів, але в деяких випадках машини DUV можуть бути «посилені» в поєднанні з іншими технологіями, що підвищує їх стратегічну цінність у перетягуванні канату за технологічність чіпів.

Головний виконавчий директор ASML Пітер Веннінк заявив журналістам цього тижня, що для уточнення деталей угоди на високому рівні знадобляться «місяці».

Переклад Іван Приходько