США та Росія обговорять мілітаризацію космосу

США та Росія обговорять мілітаризацію космосу

Сполучені Штати та Росія проведуть стратегічне засідання з протидії мілітаризації космосу. Переговори заплановано на 27 липня у Відні. Про це оголосив помічник Держсекретаря США Крістофер Форд, спілкуючись з пресою у п’ятницю.

«Москва та Пекін вже перетворили космос на місце проведення воєнних дій» , - заявив посадовець.

Цього тижня США та Британія звинуватили Росію у тестуванні космічної зброї. Росія звинувачення відкидає.

Форд висловив занепокоєння зусиллями Росії та Китаю з мілітаризації космосу і тим, що ці країни «розміщують нову протисупутникову зброю, щоб створити ризики для космічної діяльності США та союзників».

Під час переговорів у Відні сторони «намагатимуться чітко визначити, що відкритий космос не є територією поза законом і управлінням, але і там, наприклад, у воєнний час будуть застосовуватись гуманітарне право і правила ведення збройної війни», наголосив посадовець.

Спілкуючись з журналістами Форд детально описав дії Росії в космосі, які стали основою для звинувачень у випробуванні космічної зброї.

Будь-який супутник є надзвичайно делікатною установкою, що діє в умовах нульової чи близької до нуля гравітації і рухається на надзивчайних орбітальних швидкостях. В цьому контексті:, навіть незначне зіткнення може призвести до абсолютно катастрофічних наслідків
Крістофер Форд

У випадках 2017 року а також нещодавньому випадку 15 липня було задіяно «материнський» та «дочірній» супутники, і останній запустив об’єкт.

В 2017 році «гадаю Kosmos 2519 випустив субсупутник Kosmos 2521 і 2521, наскільки пам‘ятаю, провів маневрування, а потім вистрілив іншим об‘єктом», тобто «2521 показав здатність вистрілити чимось на кшталт кулі у відкритому космосі». Подібний маневр було проведено і 15 липня, заявив посадовець.

Він попередив: «ідея ракетної зброї, з огляду на кінетичну енергію, що створюється, може бути катастрофічною» і зауважив, що «будь-який супутник є надзвичайно делікатною установкою, що діє в умовах нульової чи близької до нуля гравітації і рухається на надзивчайних орбітальних швидкостях. В цьому контексті навіть незначне зіткнення може призвести до абсолютно катастрофічних наслідків».