"США ТА УКРАЇНА" - Олег Пономар

"США ТА УКРАЇНА" - Олег Пономар

Курт Волкер, спецпредставник Державного департаменту США у справах України, повідомив вчора, що США є готовими накладати санкції на Московію щомісяця чи щодва та посилювати тиск.

Наразі це лише слова. А фактом є те, що протягом майже двох років Трампа при владі, його адміністрація не наклала жодної маштабної та болісної санкції на Московію (окрім санкцій на компанії Вєксєльбєрґа). Адміністрація Обами наклала санкції на олігархів Путіна (Ковальчука, Тімчєнка, Ротенберґів, тощо), на найбільші московські компанії та банки ("Роснефть", "Газпром", "Сбербанк", ВТБ, тощо), на всі великі московські компанії ВПК. Нинішня адміністрація не накладає навіть тих санкцій, які вона є зобов'язаною накладати згідно з законом Конґресу від серпня минулого року (держборг Московії, ВПК, "кремлівський список", Nord Stream 2, тощо). Коли слова Волкера стануть діями, а не намірами, тоді ми це й відзначимо.

Так, справді, у грудні минулого року США передали нам джавеліни, змінивши цим політику Обами, який утримувався від прямого постачання летальної зброї в Україну зі США. Волкер згадав про це вчора. Але й за Обами у бюджет США закладали військову допомогу України на рівні нинішньої.

А це та сама думка, яка надихнула мене назвати свою першу книгу три роки тому: Курт Волкер вчора сказав, що "найкраще, що можна зараз зробити, це показати, що Україна є успішною країною з европейською ринковою економікою. Протягом останніх п'яти років зроблено для цього більше ніж за попередні двадцять".

Олег Пономар