"США і українське питання" - Олег Шарп

"США і українське питання" - Олег Шарп

Після того, як влада не пустила Петра Порошенка на Конвент республіканської партії у Мілуокі, представницькі функції від нашої держави взяв на себе Борис Джонсон. Він протягом трьох годин тет-а-тет вправляв Дональду Трамку мозок у його хибних поглядах стосовно України.

Одразу після повернення додому, Джонсон дав велике інтерв`ю виданню Daily Mail, в якому особисто я непрозоро побачив результати перемовин Трампа та Джонсона. Ось текст, судіть самі:

«Путину доведеться відступити принаймні до кордонів 2022 року, які були до вторгнення, а щоб уникнути майбутніх конфліктів і невизначеності, решту України доведеться визнати вільною країною, здатною обирати свою долю в рамках ЄС і НАТО.

Українці мають мобілізаційний потенціал у понад мільйон людей. Нині вони добре звикли працювати з натовською технікою і є найефективнішою антиросійською силою у світі. Як тільки війна закінчиться, немає причин, через які українські сили не могли б замінити частину з 70 000 американських солдатів, які все ще перебувають у Європі.

Це дозволило б Трампу заощадити гроші, повернути американські війська додому та змусити європейців робити більше для власного захисту: це одна з його ключових цілей.

Що Росія отримає натомість? Що ж, я вважаю, що існують різні стимули, які можуть спрацювати з Путіним. Він, звичайно, міг би заявити, що «спеціальна військова операція» (тобто вторгнення) мала успіх і що він денацифікував Україну. Для російськомовних може бути передбачений особливий захист.

З Трампом у Білому домі також існує реальна перспектива деякого глобального зближення з Росією, а з Путіним повернення до тих днів, коли Росія була шановним партнером «Великої вісімки» і навіть НАТО».

Читаємо між рядків умови, з якими Трамп, у випадку своєї перемоги, готовий вийти на перемови з путіним:

▪️Російська сторона, основне:

- відводить свої війська до лінії 2022 року;

- не чинить спротиву приєднанню України до ЄС та НАТО у середньостроковій перспективі;

- виплачує репарації у вигляді процентів з усіх зовнішньоторгівельних операцій.

▪️Українська сторона, основне:

- ЗСУ частково замінюють американські війська у Європі (Трамп дуже не хоче, щоб вони там залишались)

- надає регіональний статус російській мові у тих регіонах, де місцева влада за це проголосує;

- не чинить спротиву контактам Захода з росією та частковому зняттю санкцій.

Я так розумію, що відповідно до цього плану, Крим та відрізок Донбасу по лінії 2022 року за умовчанням залишаються за росією, і ця частина намірів мені не подобається. Проте, це лише те, що хоче запропонувати Трамп, і не факт, що ще 100 разів не поміняє свою думку. Мало того, Трампу ще треба виграти ці вибори, та й реакція путіна на такі пропозиції непередбачувана.

Між тим, те, що Трамп почав вникати в українське питання, мав контакт з Джонсоном, а потім зателефонував Зеленському, все ж таки краще, аніж те що він заявляв раніше - а заявляв він, що просто припинить допомогу Україні, виведе США з НАТО і проводитиме суто ізоляціоністську політику.