США в ОБСЄ заявляють про безпрецедентні загрози для суверенітету України

США в ОБСЄ заявляють про безпрецедентні загрози для суверенітету України

"Це критично важливий час. Незалежність, суверенітет та територіальна цілісність України перебувають під безпрецедентними загрозами", - заявив новопризначений посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер, звертаючись до Постійної ради ОБСЄ у Відні в четвер.

Він підкреслив єдність США та міжнародних партнерів у готовності застосувати "безпрецедентні економічні та інші заходи у випадку військової ескалації та подальших спроб дестабілізувати Україну".

Карпентер також наголосив - "нещодавні заяви Росії, що Україна створить провокації, однозначно спрямовані на створення приводу для нової агресії росії проти України".

США закликають Росію вдатись до дипломатичних заходів, щоб розв'язати конфлікт, зокрема шляхом виконання Мінських домовленостей.

"На жаль, Росія продовжує заявляти, що вона не є стороною конфлікту і вимагає від України прямо спілкуватись із своїми "проксі-силами". Однак, ми розуміємо справжню ситуацію", - додав дипломат.

Вказуючи на видачу Росією паспортів на окупованих територіях а також на залучення населення цих територій до голосувань, Карпентер запитав: "На якій планеті така поведінка є повагою до Гельсінських принципів, таких як суверенітет та територіальна цілісність?"

Питання можливості дипломатичного врегулювання конфлікту обговорила під час свого візиту до Києва та Москви помічниця держсекретаря США Карен Донфрід.

"Помічниця державного секретаря наголосила на можливості прогресу щодо завершення конфлікту у східній України шляхом імплементації Мінських угод і що США готові підтримати дипломатичні зусилля, на підтримку, Нормандського формату", - йдеться у заяві посольства США в РФ.​