Стала відома попередня причина вибуху на шахті у Львівській області

Стала відома попередня причина вибуху на шахті у Львівській області

Вибух на шахті "Степова" Львівської області міг статися через кабель, який не відповідав правилам експлуатації та правилам безпеки роботи в шахті. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець у Facebook у п'ятницю, 10 березня.

"Після огляду місця трагедії експертною, державною та іншими відомчими комісіями було виявлено, що до відпускної лебідки було задіяно кабель, що не відповідав правилам експлуатації та правилам безпеки роботи в шахті. Що важливо 10  метрів цього кабелю просто зникло на стику лави та конвеєрного 119 штреку", - написав він.

За словами Волинця, це було зроблено для того, щоб приховати одну з реальних причин аварії.

"На мою тверду думку, науково-технічний центр у м. Львів погоджуючи схему провітрювання на 133 лаві та прилеглих виробках допустив помилку. Цим і було закладено міну уповільненої дії, що спрацювала в момент збігу двох факторів: високий рівнь метану та наявність іскри", - додав голова профспілки.

Він зазначив,  що деякі шахтарі загинули внаслідок утворених газів після горіння метану.

Водночас голова Львівської Обласної державної адміністрації Олег Синютка в ефірі телеканалу 112 повідомив, що стан гірників, які постраждали під час аварії на шахті "Степова", покращився. Семеро з 23 трьох шахтарів вже знаходяться в задовільному стані.

"Я вчора відвідав восьму лікарню, де перебуває 23 постраждалих. Практично, їх стан покращився. 7 осіб вже знаходяться в задовільному стані. Сподіваюся, що деякі з них на наступному тижні можуть бути виписані, хоча, розмовляючи вчора з лікарями і постраждалими, переконаний, що їм потрібно пройти курс реабілітації для відновлення дихальних шляхів ", - зазначив Синютка.