"Старі/нові санкції проти Москви" - Віктор Бобиренко

"Старі/нові санкції проти Москви" - Віктор Бобиренко

З метою вивчення нових технологій пропаганди (ну і шоб поржать) – лазив по мордорських сайтах.
Виявляється, у Орлі ще 3 роки тому встановили пам’ятник Івану IV Грозному. А зараз ще у Володимирі хочуть поставити. Увєкавєчіть. Зараз!!!
Це все у розпал світових санкцій проти Росії.
З цього приводу згадалася справа Ганса Шлітте у Любеку у 1548 році, коли Ваня був іще молодим, не дуже грозним, і не таким відмороженим на всю голову.
У нас діти вже не вивчають савєцьку історію. І відповідно, ніхто вже не читає історика Карамзіна.
А Карамзіна про часи Івана Грозного читати без валідолу не можна.
Новгород, першородністю якого так пишаються зараз росіяни (тіпа от звідки пішла Русь, а не з вашого Києва) насправді масквічі завоювували ще у 1478 році при дідусю Грозного – Івані ІІІ.
Завойовували, як чуже місто. Грабували нє па дєцкі. І вивезли вічовий дзвін свободолюбивого міста. Тому що кожна війна – це війна символів.
Я до речі читав філологічні дослідження і там мудрі люди вказували, що давня новгородська говірка наближена більше до білоруської, ніж до сучасної російської.
Але між тим.
Колись Іван IV Грозний у 1569 році приїхав до Новгорода. Він став підозрювати новгородців у бажанні перейти до Великого князівства Литовського. Тобто – у Європу.
Ну, зараз то нам ясно, що такі бажання були точно. У Любек чи Бремен ближче, чим у Пекін чи Каракорум. Ну і ясніше.
Фігасє? Якісь посполиті стали хотіть у Європу?
А тепер щоб ви знали.
Коли приїхав у Новгород Ваня Грозний.
У Новгороді з 30 (тогочасних) тисяч жителів було знищено 15ть. П'ятнадцять. Половину. Боярські аристократичні роди знищували повністю: до немовлят. Обвязували мамку з дітьми і топили у Волхові. А папку варили в котлі.
Самі скромні страти – це прості повішення. Або свого двоюрідного брата Володимира Ваня Грозний заставиви випити отрту. По-братськи.
Новгородчан травили собаками, гвалтували, варили в котлах, вбивали і вішали. ПРОСТО ТАК. За те – що ти з Новгорода і вмієш читати.
Їх називали кромєшники – кромє. Крім чогось людського.
Їх називали опричниками. Від слова опріч зємства. Цим СМЕРШевцям навіть землю під помістя виділили окремо.
Бо, вважається, що людина не можне живцем знімати шкіру у живої людини. Таких і селили окремо.
Але дєди ваєвалі. Ну, не на Лівонській війні, а ловили внутрвішніх ворогів.
Воно (іванушка) зійшовши з роуму проводило ексеприменти: скільки витримає людина коли їй будуть веселі хірурги вскривати мозок. Чи буде ще живий чувак, якому баба їсть мозги?
Ви можете це хоч уявити? Кажуть жінці – зїж мізки чоловіка і ми не вбємо твоїх дітей. І ці психологи дивилися: а зможеш?
От цікаво було людині.
Так ось. Спеціальним указом імператора Священної Римської імперії (тоді здається був Філіп Габсбург) було заборонено усім європейським урядам поставляти в Москву будь-які ресурси. Наприклад, продавати гармати. Або мідь чи бронзу. Або навіть (шведи продавали) залізну руду.
Щоб ці дібіли не наробили пушок і пищалів і не прийшли в Європу робити таке саме.
Але особливо було заборонено продавати знання. Якщо ви якийся Фон Дорн (Фандорін) і можете навчити рузкіх керувати сотнею дібілів, або виливати пушку – то вас можуть засудити.
У Любеку у 16-му сторіччі був процес. Судили мудака Ганса Шлітте за те, що він (всупереч санкціям) намагався вивезти в Росію на заробітки технологію: знавців як лити пушки, будувати замки, ходити війська строєм. 300 таких чудіків Європа зловила і відправили додому.
Чувак отримав 5-ть років тюрьми.
А скільки не зловили?
Цікаве те, що рашка не потребувала агрономів чи педагогів. Але викликала теологів. Тадам???
Щоб писали тексти. Щоб друкували пости: Масква трєтій рім ічєтвьортаму нє бивать.
Усе, як зараз. Нічого не змінилося.
Європа! Будь свідомою! Не хочеш бачити у себа івана – підтримуй санкції.
Санкціям Зергут!
Путінукапут!

Віктор Бобиренко