"Стара казка" - Эдуард Портников

"Стара казка" - Эдуард Портников

- Рівно через шістнадцять років принцеса вколе палець веретеном і помре! - голосно проголосила стара відьма і, розвернувшись до дверей, уже на порозі, не втрималася, щоб не додати зловісно: - Ха-ха-ха!

- Розумієш, онуче, - неквапливо пояснювала вона маленькій відьмочці через двадцять років, вигулюючи її осіннім парком, - мені навіть не довелося нічого робити самій. Ці дурні, добрі феї, відразу перелякалися, запанікували і самі зробили за мене всю роботу. Зрозуміло, ніхто з них не зміг скасувати моє прокляття. Ще б їм спромогтися скасувати те, чого взагалі немає! Вони його навіть і виявити не змогли, але замість того, щоб розкинути мізками, лише ще більше переконалися в моїй крутості. Ну і наклали на бідну дівчинку захисні чари, щоб вона у свої шістнадцять заснула летаргічним сном на сотню років. Як на мене, це цілком собі гідне прокляття. І зауваж, вся слава – мені.

 Онучка помовчала, задумливо підкидаючи чобітком опале листя, і запитала:

 – А якби добра фея не почала захищати принцесу, що тоді? Минули б шістнадцять років, принцеса б не померла, вколовшись веретеном, і всім стало б зрозуміло...

 - ...що я всіх зробила? - Закінчила фразу відьма і хмикнула. – А що, мені це навіть подобається. Це по-нашому, по-відьомськи. Але взагалі, щоб ти знала, не для того я затіяла всю авантюру, щоб зіпсувати життя якоїсь там принцеси, з якою й знайома не була і яка нічого поганого мені зробити не встигла.

 – А навіщо ж?

 - А ти як думаєш? - Відьма зупинилася і вичікувально дивилася на онучку. Онучка щосили задумалася, морщачи лоб і гризячи ніготь.

 - Ціла країна... - нарешті видала вона. - Ціла країна, в якій заборонені будь-які прядки та веретена! А значить...

 - Правильно, розумниця! - Ніяких ниток, жодної пряжі, ніяких тканин місцевого виробництва. А значить, різкий стрибок цін на текстильну продукцію, зростання імпорту, посилення позицій шкіряників, перенасичення внутрішнього ринку вовною, льоном і бавовною та багато інших цікавих нюансів. Той, хто знав про кризу заздалегідь, а тим більше хто сам її і влаштував, може непогано заробити.

Який висновок?

  Не треба боятися старих відьом та їх послідовників-старих чортів.