"Стереотипи шкідливі в обидва боки" - Віктор Трегубов

"Стереотипи шкідливі в обидва боки" - Віктор Трегубов

Наприклад, побутувало свого часу уявлення про те, що усі аборигенні народи - кровожерливі та нецивілізовані, що тільки й роблять, що гвалтують, ріжуть та жеруть один одного (не обов'язково в цій послідовності). А європейці їм принесли світло цивілізації.

В низці випадків це була просто тупа брехня з нуля. В довгій низці - значне перебільшення. Тому тепер прийнято вірити, що це брехня в цілому. Хоча були випадки, коли це було саме так - ну от звиняйте, було, що тут вдієш. Тому в мене завжди сіпається око, коли починають розповідати, наприклад, про хороших маорі, зіпсованих колонізаторами.

Аналогічно стрічка мені зараз підкидує окремі міжнародні ком'юніті, пов'язані з різними хобі, від серіалів до настольних ігор. І там реально є чисті душею хлопи та дівчата, що щиро вірять, що більшість росіян проти війни, а це лише підлий Путін.

Зазвичай переконати в зворотньому, до речі, не так і важко. Але сам факт - люди настільки повірили в те, що всі народи по замовчуванню хочуть миру, а експансій хочуть лише диктатори, що ідея "а не завжди так" просто не приходить в їхні голови.

І ці стандартні налаштування важко перебити.