"СТЕРЕОТИПИ З ВІЙСЬКА – ГЕТЬ " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"СТЕРЕОТИПИ З ВІЙСЬКА – ГЕТЬ " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

В Україні з’явилася перша жінка-військовослужбовець – генерал. Своїм указом президент Петро Порошенко присвоїв звання генерал-майора Людмилі Шугалей, начальнику військово-медичного управління СБУ. Справедливості задля, пані Шугалей – не перша жінка-генерал в Україні, першою була генерал-майор Тетяна Подашевська, екс-начальник Департаменту зі зв’язків з громадськістю МВС України (звання отримала у 2004 р.). Але тут питання статусу. Службовці СБУ, так само як прикордонники, у нас – військовослужбовці, а серед військовослужбовців пані Шугалей справді перша генерал чарівної статі. Раніше генералів-жінок серед військовослужбовців в Україні не було.

Подія ця – більше ніж знакова. Україна позбувається гендерних забобонів, які (чого гріха таїти) притаманні українцям були завжди. З одного боку – Україна, на відміну від країни-агресора, ніколи не знала домострою. З іншого – В Україні ніколи було гетьманш і полковничих (підтверджених істориками, а не легендарних). По хорошому, від часів княгині Ольги жінок-високопосадовців Україна не знала. В часи Перших Визвольних змагань прикладом зламу стереотипів для України була Галичина, де у складі Легіону Січових стрільців служили жінки-старшини: чотар Олена Степанів, хорунжа Софія Галечко та багато інших. Про жінок-старшин у Дієвій армії УНР чути не доводилося – швидше за все їх там не було. Гендерна нерівність щодо жінок у війську, в Україні має давню історію і ґрунтувалася на чисто побутових засадах – жінка на своїх плечах тягнула все домашнє господарство.

Та те, що було доречно 200 років тому, стало анахронізмом зараз. Жінки давно довели свою компетентність у бізнесі, на державній службі і, власне, в армії. Так, від природи жінка можливо й слабша за чоловіка, але сучасна війна потребує чималої кількості спеціальностей які не потребують брутальної сили, натомість вимагають пильності, охайності та відповідальності – рис притаманних саме дівчатам. Жінки-снайпери і жінки-пілоти відомі з часів Другої Світової війни. Нині дівчата ще й оператори БПЛА, програмісти та фахівці з радіоелектронної розвідки. І звісно – офіцери штабів.

Статистика така. Наразі у Збройних силах України жінки складають 22,4% від всіх військовослужбовців. Це – більше 25000 представниць чарівної статі, з них 3000 – офіцери. Суперечку щодо компетентності жінки в бою назавжди закрили 7000 дівчат – учасниць бойових дій. В Україні існує 70 жінок-полковників, але генералів серед них досі не було. Тут нас обігнала не те що Європа, а навіть країна-агресор.

Так, у Росії наразі генеральські звання носить більше ніж півсотні жінок. Щоправда власне в армії РФ служать лише двоє – Єлєна Князєва і Татьяна Шевцова, усі інші – це МВС, митна служба, та інші силові відомства з армією не пов’язані. Про західний досвід марно і згадувати. У США перші жінки-генерали з’явилися у 1970 р. – ними стали Анна Хейз та Елізабет Хойзингтон. У 1997 р. в Штатах вперше жінці присвоїли звання генерал-лейтенанта, Клаудії Кеннеді (вона ж перша гучно підняла питання сексизму в армії США). У 2008 р. першою жінкою – чотиризірковим генералом армії США стала Енн Данвуді.

Від США не відстають інші країни Заходу. В Ізраїлі де служба в армії для жінок – обов’язкова, у 2005 р. генералом стала Мірі Регев, а у 2011 р. Орна Барбівай. У Німеччині ще у 1994 р. з’явилася жінка-генерал Верена фон Веймарн. Та чого там казати? Жінки генерали існують навіть в мусульманських країнах – Сауле Айтпаєва (Казахстан) та Хатуль Мохаммадзай (Афганістан), остання виконала більше 600 стрибків з парашутом.

В Україні ж донедавна існувала низка обмежень для служби в армії жінок. Проте. У вересні поточного року президент Петро Порошенко підписав указ, згідно якого жінки стали нести службу у війську на рівні з чоловіками, плюс – було зняте вікове обмеження проходити військову службу по контракту жінкам-офіцерам. Це дало шанс українкам на генеральські погони. І от, перша жінка-генерал серед військовослужбовців – уже реальність.

Своє звання пані Людмила явно заслужила. Людмила Шугалей – професійний військовий лікар, ще у 2008 р. вона стала Заслуженим лікарем України, посаду начальника військово-медичного управління СБУ вона обіймає з 2014 р. За словами активістів, під час Революції Гідності пані Людмила надавала допомогу постраждалим на Майдані.

Очевидно – це тільки початок.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко