"Історія - річ дуже жорстока" - Павло Бондаренко

"Історія - річ дуже жорстока" - Павло Бондаренко

Іноді те,що ми робимо, відбивається через сторіччя. Іспанія та Португалія вважаються найбіднішими країнами Старої Європи знаєте чому?
А вот фіг ви вгадали. Не через диктатуру Франко і Салазара відповідно. Вони розплачуються за 16-17 століття.
Ще раз: те, що вони чудили 400 років тому, їм відхаркується понині. Ці країни були тоді дуже круті і дуже заможні. Захопивши Новий світ, вони грабували його з ентузіазмом Павки Корчагіна. Золото, срібло та смарагди текли у Мадрид і Лісабон кілотоннами. Саме кілотоннами. Новий Світ був настільки багатий, що вистачило на багато-багато років... заможного гниття.
І це... Убило економіку. Саме тоді Європа починала шлях у технічний прогрес та капіталізмус. Франція не мала таких колоній. Тому почала спеціалізуватися на предметах розкошу, які утридорога продавала іспанським грандам, одурілим від практично халявного золота. А там Англія зі своїм крамом. І німецькі держави. Хто сукно, хто табуретки, хто шпаги, хто порцеляну, а хто штани виробляли і продавали іспанським грандам.
Пригадуєте Миколу Гумільова:
"Или, бунт на борту обнаружив,
Из-за пояса рвет пистолет,
Так что сыпется золото с кружев,
С розоватых брабантских манжет"
Але Брабант, де виробляли тонкі мережива - це Нідерланди і Бельгія. А пояс зроблено у Ганновері. А пістолет, який рвав іспанський капітан з-за поясу - у Ліверпулі...
Таким чином англійці та різні голландці розвивали національні економіки, а іспанці та португальці проїдали награбоване. Який сенс вкладатися у виробництво, якщо можна знарядити корабель, набрати безбаштову команду і - вперед, на золоті копальні Маракайбо!
Мораль сєй басні? Подумайте, це ж так просто. Не завжди дурне багатство - золото, срібло, газ, нафта є гарно - це раз.
І друге - СПРАВЖНЮ ЕКОНОМІКУ, стійку, потужну, витривалу до негараздів розбудовують довго, нудно і вперто.
Ага, це я тим, кого зачаровують російські нафта, газ, золото, алмази, нікель, уран тощо. Але передусім ще й тим, кого не влаштовувало "надто повільне" просування України за часів Порошенка.
Лише наші авантюристи, які які опинилися за штувалом галеону, на відміну від іспанських конкістадорів навіть халявним золотом неспроможні роздобутися.
P.S.
Народ, який не знає, або забув власне минуле, не має майбутнього. Це так Платон сказав.
Від себе додам: такий народ приречений ходити по колу, та ще й по граблях.