"Історію про те, як СРСР сам себе поховав у ракетно-космічній галузі" - Павло Бондаренко

"Історію про те, як СРСР сам себе поховав у ракетно-космічній галузі" - Павло Бондаренко

Карма переслідує держави не гірше, аніж людей. Причому за принципом таліону. Хочете історію про те, як СРСР сам себе поховав у ракетно-космічній галузі?

На кінець 60-х років СРСР цілковито вичерпав свою початкову перевагу перед США, пов`язану із захопленими в Пенемюнде зразками німецької техніки, німецькими інженерами та тим, що до середини 40-х років в США держава абсолютно не цікавилася ракетними технологіями, які в СРСР розроблялися з початку 30-х.

СРСР першим запустив у космос супутник ПС-1, чим шокував світ. Але...
Але світ був шокований лише тим, що СРСР був ПЕРШИЙ. Насправді абревіатура ПС-1 розшифровується не так, як ви подумали, а - "простейший спутник".
Щоб ви розуміли, американський супутник, який мали запустити за планом через 2 місяці при діаметрі у 10 разів меншому і вазі у 8 разів меншій мав на борту апаратури більше, ніж радянський.

СРСР запустив Гагаріна. Але мало хто знає, чому це відбулося таємно й оголошено про вдалий пуск лише коли переконалися, що він вдалий. До Гагаріна було 7 запусків носія "Восток" з яких 4 невдалі - шансів у "першого в світі космонавта" було менш ніж 50%. До речі, він таки ледь не загинув...

І так в усьому. Натомість американці працювали ретельно, акцентуючись не на швидкість, а на надійність.
Тому першими і єдиними здійснили висадку на Місяць людини. Бо лише вони мали надійну технологію повернення людини з Місяця. СРСР так її і не розробив, а запускати космонавтів таємно на Місяць не було можливості і при шансах менш ніж 20% не наважилися - боялися ганьби.

Тепер по суті. Трасу польоту на Місяць, основи процедури спуску та під`йому тощо розробив Юрій Кондратюк, який Юрієм Кондратюком не був. Від народження його звали Олександр Шаргей. Фальшивий паспорт він здобув, бо боявся, що його репресують як колишнього офіцера армії Денікіна - хоча він з неї дезертирував.

Саме через страх репресій Кондратюк - геній-самоучка, змушений був відмовитися від пропозиції Корольова приєднатися до його "команди" - НКВС обов`язково його б перевірило і виявило таємницю з усіма витікаючими...

Якби Кондратюк працював з Корольовим, його ймовірно під час війни відправили б у евакуацію, або посадили до "шарашки", але принаймні він би залишився живим. Але Кондратюк потрапив на фронт і ліг у братську могилу. Так СРСР сам себе позбавив генія.

А ще раніше було розстріляно українського німця Лангемака, видатного ракетобудівника, творця знаменитої "Катюші". Розстріляно за фальшивим доносом заздрісника, який хотів посісти його посаду.

У 1966 році під час операції помер Корольов. Офіційно - від серцевої недостатності. Насправді йому не змогли правильно ввести кисневий зонд. Колись арештованому Корольову слідчий ударом графіна зламав щелепу, у в`язниці вона неправильно зрослася, про що лікарі у 66-му не знали...

Після смерті геніального менеджера Корольова, який сам був непоганим техніком, але передусім умів підбирати кадри та мирити амбітних вчених поміж собою, координуючи їхню роботу, ракетно-космічна галузь СРСР ще трохи рухалася за інерцією, поки не помер друг і спадкоємець Корольова - Янгель.

Році у 1995 я мав розмову з жінкою, дядько якої працював у корпорації "Енергія" ім. С. П. Корольова. Він розповідав їй, що на кінець 80-х років СРСР відставав від США в космічній галузі на 20 років...

А якби були живі Корольов, Лангемак, Кондратюк, Клейменов та інші?
Питання риторичне...


На фото: тюремна кружка С. П. Корольова

Павло Бондаренко