"Історичні фото..." - Олег Шарп

"Історичні фото..." - Олег Шарп

Світлина, яка демонструє колосальні масштаби операції D-Day, 1944 рік.

«Нептун» - морська десантна операція, що була проведена 6 червня 1944 року (День «Д») в Нормандії під час Другої світової силами союзників — США, Британії, Канади та інших проти нацистської Німеччини.

Вторгнення до Європи розпочалося висадкою 156 000 солдатів на узбережжя Нормандії й проводилося в два основні етапи. Перший складався з повітряно-десантної операції з десантування 24 000 британських, американських, канадських та французьких парашутистів невдовзі після опівночі. Другий включав морську десантну операцію, яка розпочалася о 6:30 ранку. Водночас провадилася низка дезінформаційних операцій під кодовими назвами «Гліммер» та «Таксабл», метою яких було ввести німців в оману стосовно справжнього напрямку зосередження основних зусиль союзників у ході вторгнення.

Висадка морського десанту здійснювалася на ділянці завширшки 80 км. В умовах абсолютного панування у повітрі союзної авіації, через диверсійні акції макі та груп спеціального призначення, війська Вермахту ще на стадії висування резервів на визначені рубежі зазнали серйозних втрат. У результаті, німці не спромоглися скористатися нагодою та відразу скинути десант у море.

До кінця «Дня Д» в англійському та американському секторах було висаджено 5 піхотних, 3 повітряно-десантні дивізії і танкова бригада. Їм вдалося захопити берегову смугу завглибшки від 3 до 5 км.

Висадка десанту в Нормандії була найбільшою у світовій історії морською десантною операцією з одночасного перекидання морем 156 000 військових, за підтримки 195 700 особового складу флоту та одночасним залученням майже 7 000 бойових і транспортних суден усіх типів та видів.

Втрати союзників, як для такої операції, були мінімальними. "Врятувати рядового Райана" - як раз про це. Життя людей у західній цивілізації цінувалось вже тоді. Це не совок, де воно не коштувало та продовжує не коштувати нічого. Русские своіх не бросают? У ці казки вірять лише адепти мордор-ТВ.

Helgi Sharp