"Історичні світлини" - Олег Шарп

"Історичні світлини" - Олег Шарп

Українець генерал-полковник Кузьма Дерев'янко підписує акт про капітуляцію Японії, 2 вересня 1945 р.


Після двох атомних бомбардувань міст Хіросіма та Нагасакі японський імператор Хірохіто скликав військову раду. Він оголосив, що для країни мир кращий за її руйнацію і доручив уряду підготувати текст заяви про капітуляцію. Для офіційної процедури підписання Акту про капітуляцію президент Генрі Трумен обрав лінкор "Міссурі", котрий брав активну участь у боях в Тихому океані і носив ім'я його рідного штату.
* * *
Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), Польщі (120 тис.), СРСР (більше 6 млн), США (80 тис.) і Франції (6 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб.

Водночас, для України Друга світова – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За контроль на нашою країною воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя.

Та війна скінчилась, нинішня продовжується... Але "не так страшні московські воші, як українські гниди". Проженемо зермаків з медведчукаки - здолаємо і путіна. Обов`язково.